Šta vam se može desiti ako pojedete košpicu lubenice
Ponuda
Mislite na Vaše zdravlje i obavite ginekološki pregled, papa test i kolposkopiju po odličnoj cijeni!
Povratna karta na relaciji Sarajevo - Beč sa agencijom Biss Tours!
Mislite na Vaše zdravlje i opustite tijelo i um- masaža i hidžama cijelog tijela!
Vrtoglavi popust! Pripremite se za ispite TOEFL, IELTS, KET, PET, FCE za samo 19 KM!
Online kurs računovodstva i knjigovodstva u organizaciji International Open Academy!
Online kurs "Psihologija uspjeha" uz NLP tehnike!
Mnogi liječnici upozoravaju da sjemenke lubenice mogu biti štetne za zdravlje, posebno ako ste skloni gastrointestinalnim problemima. Iako vam ne može "rasti lubenica u želucu", kako su nas nekada plašile bake, one mogu izazvati nadutost, bolove i čak proljev.
Ako slučajno progutate sjemenku lubenice, ne morate se brinuti; ništa loše se neće dogoditi. Sjemenke se ne nakupljaju u tijelu već ih prirodnim putem izbacujemo, objašnjava gastroenterologinja Anastazija Timošenko.
Bijele sjemenke su mekane i lakše ih je progutati, dok su crne teže žvakati, pa ih mnogi radije uklanjaju zbog toga. Ipak, s obzirom na to da su sjemenke bogate nutrijentima, poput omega-3 masnih kiselina, kalija i magnezija, preporučuje se konzumirati ih pečene.
Za pripremu, operite i osušite sjemenke. Kada su potpuno suhe, prelijte ih s malo maslinovog ulja i ravnomjerno rasporedite po limu. Posolite ih i pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta.
Po želji, možete dodati začine poput kajenskog papra, cimeta ili prstohvata šećera.
Međutim, osobe s gastrointestinalnim problemima trebaju biti oprezne. Sjemenke lubenice mogu izazvati nadutost, bolove i proljev.