Prepuno je pesticida: Samo ovako se pravilno pere grožđe, voda sa česme nije dovoljna
Ponuda
Mislite na Vaše zdravlje i obavite ginekološki pregled, papa test i kolposkopiju po odličnoj cijeni!
Povratna karta na relaciji Sarajevo - Beč sa agencijom Biss Tours!
Mislite na Vaše zdravlje i opustite tijelo i um- masaža i hidžama cijelog tijela!
Vrtoglavi popust! Pripremite se za ispite TOEFL, IELTS, KET, PET, FCE za samo 19 KM!
Online kurs računovodstva i knjigovodstva u organizaciji International Open Academy!
Online kurs "Psihologija uspjeha" uz NLP tehnike!
Sezona grožđa počinje i ovo voće će mnogi odabrati kao sjajno ljetnje osvježenje. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je grožđe vjerovatno najteže voće za pranje i uklanjanje bakterija i pesticida. Zato je veoma važno da znate kako se pravilno pere i čuva grožđe.
Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC) grožđe je, uz jagode, spanać i kelj, biljka za koju se koristi najviše pesticida. Takođe, stručnjaci napominju da je ekstremno važno pravilno pranje grožđa prije konzumacije, jer na plodovima ovog voća mogu da se pronađu bakterije kao što su salmonela, listerija i ešerihija koli.
Prvo pravilo je da nikako ne jedete grožđe prije pranja.
Drugo, operite samo onu količinu koju ćete odmah pojesti, jer pranje povećava vlažnost ploda i ubrzava kvarenje.
Treće, nije dovoljno samo da grožđe operete vodom iz slavine.
Četvrto, savjetuje se da potopite grožđe u posudu sa vodom i dodate dvije kašike sode bikarbone ili alk.oh.olnog ili jabukovog sirćeta, piše krstarica.