Jela 3 suhe šljive svaki dan: Evo šta joj se desilo sa tijelom poslije mjesec dana
Suhe šljive imaju više koristi po ljudski organizam
Suhe šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća. Za razliku od svježih šljiva, suhe šljive mogu stajati u ostavi oko šest mjeseci. Kada se čuvaju u frižideru, u zatvorenoj posudi, ostaju jestive do godinu dana.
U sastavu suvih šljiva nalazi se koncentrirani sorbotol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekt od svježih šljiva. Kako svježe, tako i ove suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima može naći magnezijum i gvožđe.
U bilo kom obliku šljiva je nevjerovatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrđena je u više naučnih istraživanja. Od izuzetnog značaja je sposobnost svježe i suhe šljive da se željezo u organizmu bolje iskoristi, a što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.
Konzumiranje četiri do pet suvih šljiva daje vam oko 280 mg kalijuma ili oko 12% dnevnog preporučenog unosa. Evo nekoliko potencijalnih zdravstvenih dobrobiti jedenja suhih šljiva.
Jedan od najstarijih kineskih lijekova napravljen je upravo od suhe (dimljene) šljive i nosi naziv ubai. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od 24 vrste voća antioksidante moći nalazi se svježa šljiva (prunus domestica), dok je suha šljiva daleko ispred suvih smokvi, urmi, grožđa, kajsija, i to sa dva puta većom antioksidantom snagom.
Suhe šljive su dobar izvor netopivih i topivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovne stolice, dok topiva vlakna pomažu u umjerenoj probavi i apsorpciji hranjivih materija iz hrane. Suhe šljive takođe sadrže sorbitol i hlorogensku kiselinu, koji mogu povećati učestalost stolice.
Antioksidansi i protivupalna svojstva suhih šljiva mogu spriječiti gubitak koštane mase i pomoći u održavanju zdrave gustoće i formiranja kostiju, prema kliničkim studijama. Veće količine vitamina K u suhim šljivama takođe pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.
Samo tri do četiri suhe šljive dnevno mogu pomoći da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utiču na pamćenje.
Zašto bi trebalo jesti suhe šljive svaki dan
Istraživanja su pokazala da su flavonoidi prisutni u šljivama djelotvorni kod zaštite od dobnog kognitivnog oštećenja. Redovno konzumiranje šljiva takođe pomaže u spriječavanju starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
Suhe šljive mogu pomoći u snižavanju nivoa glukoze u krvi i LDL holesterola (“lošeg holesterola”), istovremeno štiteći vaše ćelije od oštećenja koja mogu dovesti do bolesti.
Kada jesti suhe šljive
Jedenje suhih šljiva ujutro odličan je način da iskoristite dobrobiti antioksidansa za početak dana. To može pomoći u redovnom pražnjenju crijeva i spriječiti zatvor. Osim toga, prirodni podsticaj energije iz suhih šljiva može vam pomoći da imate produktivnije i energičnije jutro. možda nije najbolje vrijeme za ublažavanje zatvora. Laksativni efekat suhih šljiva može proći za nekoliko sati, a njihova konzumacija prije spavanja može izazvati nelagodu i poremećen san. Stoga je najbolje jesti suhe šljive ranije tokom dana i ostavlja dovoljno vremena za laksativni učinak prije spavanja