Zanimljivo je da ovim napitkom možete poboljšati krvnu sliku i izliječiti anemiju
Svaka anemija koja vodi do znatnijeg manjka hemoglobina može izazvati umor, inertnost i glavobolje. Ako je riječ o teškoj anemiji, fizička aktivnost izaziva omaglicu, gubitak daha, bolove u prsima i lupanje srca. Zbog anemije usljed nedostatka željeza stvaraju se ranice na jeziku i u kutovima usta, nokti su suhi, tanki i krhki, a u ozbiljnim slučajevima javlja se i bljedunjavost.
Prevencija
Rizik od anemije zbog nedostatka željeza relativno je nizak kod osobe koja je dobra zdravlja i zdravo se hrani. Ipak, ako gubite krv – primjerice zbog bolnih mjesečnica tijekom nekoliko mjeseci, neliječenih hemeroida ili krvarenja u probavnom traktu (uzrokovanog, recimo, nadraženošću lijekovima protiv bolova ili rakom debelog crijeva) – bit će vam potrebna prehrana koja je posebno bogata željezom.
Pojačajte obroke jetrima, krtim crvenim mesom, ribom, žumanjcima, sušenim voćem, sojinim proizvodima i sirupom od melase.
Jedite mnogo luka, češnjaka, graha, graška, jezgričastog voća, sjemenki, zelenog lisnatog povrća i bilja (kao što su dragušac, peršin, vlasac, kopriva, korijandar i maslačkovo lišće).
Konzumirajte namirnice u kojima ima mnogo vitamina C jer on potiče apsorpciju željeza. Primjerice, uz obrok popijte čašu narančina soka.
Integralne žitarice dobar su izvor željeza, ali također sadrže i fitate, tvari koje otežavaju apsorpciju željeza, pa ih ne treba jesti zajedno s ostalim namirnicama koje su bogate željezom.
Ograničite konzumiranje špinata i rabarbare, oksalne kiseline koju sadrži to povrće smanjuje apsorpciju željeza.
Jedite namirnice koje sadrže bakar, jer on pomaže u apsorpciji željeza. Tu spadaju sir, žumanjce, morski plodovi, jetra, integralne žitarice, povrće zelene boje, marelice, trešnje i sušene smokve.
Nemojte uz obrok piti čaj, kakao, kavu ili Coca-colu i vino, jer tanin u tim pićima sprječava apsorpciju željeza u hrani.
Čaj od četiri biljke
Pomješajte iste količine listova koprive, žalfije, majčine dušice i nane. Kašičicu ove čajne mješavine prelijte sa 2,5 dl hladne vode, kuvajte jedan minut, pa ostavite da odstoji pet minuta. Procijedite, zasladite medom i dodajte limunov sok. Dnevno treba popiti najmanje dvije šolje ili oko pola litre ovog čaja.
Ne morate stalno piti sok od cvekle i kupine, jetricu. Važno je da imate dobar izvor željeza i da željezo unosite u više obroka. Ukoliko se situacija ne popravi u roku od 3 mjeseca, uzmite kuru suplemenata željeza u ovim dnevnim količinama : 50 mg željeza; 200 mcg folne kiseline; 250 mg vitamina C – a od svog doktora zatražite najkvalitetniji proizvod, jer ćete s njime najviše profitirati, iako će vjerovatno biti najskuplji.
I na kraju, tamna čokolada! Oko 36mg željeza dobijete sa 100 g tamne čokolade. Zar nije dobra stvar da je tako ukusna namirnica, takođe i zdrava? Svakodnevno pojedite malu količinu tamne čokolade kako bi popravili željezo u vašoj krvi, a i raspoloženje.
Jeste li znali?
Količinu željeza u kiselim jelima kao što je umak od rajčice, možete povećati prirpemajući ih u željeznim posudama. Jedan će dio željeza prijeći u hranu.
Liječenje:
Preparate željeza uzimajte pod liječničkim nadzorom, jer previše željeza može biti opasno.
Sljedeće mjere mogu biti korisne:
Uzimajte preparate koji sadrže algu kelp jer su bogati mineralima i potiču apsorpciju željeza.
Dnevno uzimajte određenu dozu homeoptaskog lijeka Ferrum phosphoricum.
Pokušajte s čajem ili tinkturom štavelja (kiselice), jer u toj biljci ima mnogo željeza, te čajem ili tinkturom maslačka ili čička, jer pomaže pri apsorpciji željeza.
Osjećate li se umorno, pijte čaj ili uzimajte tinkturu dobivenu od zobi ili sladića.