EU najavila dodatni investicijski paket od 1,2 milijarde eura za Zapadni Balkan

Vijesti
EU najavila dodatni investicijski paket od 1,2 milijarde eura za Zapadni Balkan

Europska komisija danas je objavila šest investicijskih paketa u okviru Ekonomskog i investicijskog plana Europske unije za Zapadni Balkan za koji se očekuje da će mobilizirati 1,2 milijarde eura ulaganja.

Ovaj paket podržat će osam novih vodećih ulaganja u vodoopskrbu i sanitaciju, pročišćavanje otpadnih voda i željeznički promet, kao i inovacije i zelenu transformaciju u malim i srednjim preduzećima. Investicije će se provoditi u bliskoj suradnji s partnerima Zapadnog Balkana i međunarodnim financijskim institucijama.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je kako plan ulaganja od 30 milijardi eura za Zapadni Balkan daje rezultate, s ovim novim paketom od 1,2 milijarde eura.

“To jača regionalno povezivanje kvalitetnom infrastrukturom i približava nas jedne drugima što je naš krajnji cilj. Naši partneri sa Zapadnog Balkana grade svoju europsku budućnost. Ta će ulaganja, zajedno s potrebnim reformama i pristupom našem jedinstvenom tržištu, pripremiti ekonomije naših partnera da se pridruže našoj Uniji”, naglasila je.

Paket ulaganja od 1,2 milijarde eura uključuje 300 miliona eura bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih financijskih institucija i doprinose ekonomija Zapadnog Balkana. Paket je odobrio Operativni odbor Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) tokom sastanka od 1. do 2. jula. Nova vodeća ulaganja spadaju u tri prioriteta Ekonomsko-investicijskog plana: okoliš i klima, održivi promet i podrška poslovnom sektoru, saopšteno je iz Europske komisije.

Ne propustite