Rusija intenzivno napada ukrajinske zračne baze pred dolazak aviona F-16

Vijesti
Rusija intenzivno napada ukrajinske zračne baze pred dolazak aviona F-16

Ruski napad 27. juna bio je oštar podsjetnik na izazove s kojima se Kijev suočava dok obnavlja svoje iscrpljene zračne snage i raspoređuje prve američke borbene avione F-16 koje Rusija želi prizemljiti ili uništiti, piše Reuters.

Tog jutra su prije svitanja odjekivale eksplozije u Starokostijantinovu dok je ukrajinska protuzračna odbrana odgovarala na ruski napad na mali grad na zapadu Ukrajine gdje se nalazi važna zračna baza koja je česta meta napada.

Očekuje se da će prvi avioni stići ovog mjeseca, a Ukrajina se nada da će pojačati snage koje se bore da odbiju ruske napade duž linije fronta koji uključuju razorne bombe koje bi potencijalno mogli poremetiti borbeni avioni F-16.

Zvaničnici nisu otkrili gdje će se avioni F-16 nalaziti, ali Moskva je nakon napada na Starokostijantinov prošlog četvrtka saopćila da je gađala aerodrome gdje vjeruje da će avioni tamo biti smješteni.

Zračna baza je bila izložena čestim napadima od prvih dana ruske invazije u februaru 2022., uključujući i dronovima i hipersoničnim raketama.

Stanovnici ove historijske vojne ispostave od oko 30.000 ljudi, zvane Starkon, u ukrajinskoj oblasti Hmeljnicki naučili su da se prilagode stalnoj opasnosti.

Portparol ukrajinskih zračnih snaga rekao je da su napadi predstavljali “određene poteškoće”, ali da neće ugroziti isporuku F-16 ili njihovu upotrebu u borbi.

Zvaničnici ne govore o detaljima napada na objekte kao što su vojne baze i kritična infrastruktura.

Vojni analitičari kažu da su Rusi vjerovatno gađali infrastrukturu zračne baze kao što su piste i skladišta kako bi otežali uzlijetanje F-16, a i gađali same avione kada stignu.

Ukrajinska vojska, koja nema dovoljno municije za protivvazdušnu odbranu, također će verovatno biti primorana da pomjera s jednog aerodroma do drugog, rekao je Justin Bronk iz Royal United Services Institutea.

“Svaka pokrivenost kopnene protivvazdušne odbrane može biti prezasićena ako je Rusima dovoljno stalo da ispale dovoljno projektila na jednu metu“, rekao je on.

Ne propustite