Indija: U distileriji djeca radila po 11 sati dnevno

Svijet
Indija: U distileriji djeca radila po 11 sati dnevno

Tokom inspekcije destilerije Som Group u Indiji je utvrđeno da su tamo radila djeca u uzrastu od 13 do 17 godina. Punila su i pakovala flaše pića i da su radila po 11 sati dnevno, prenosi Reuters.

Kako navodi Reuters, policija istražuje korištenje dječjeg rada u destileriji u državi Madhya Pradesh nakon što je Nacionalna komisija federalne vlade za zaštitu prava djeteta prošlog mjeseca objavila da je pronašla 58 djece koja rade ilegalno u fabrici.

Komisija je objavila fotografije ruku djece na kojima se vide hemijske opekotine i navela da su neka djeca prevožena školskim autobusima na rad u fabrici.

Dan nakon što su djeca pronađena 15. juna, državni odjel za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu sačinio je izvještaj o inspekciji na osnovu razgovora sa 27 radnika, među kojima najmlađi ima 13 godina. Po zakonu u ovoj državi osobe mlađe od 21 godine ne mogu raditi u fabrici alkoholnih pića.

U izvještaju, koji nije javan ali su u njega imali uvid novinari Reutersa, se navodi da su djeca radila u smjenama po 11 sati počevši od 8 sati ujutro.

Som i vlada Madhya Pradesha nisu odgovorili na Reutersove zahtjeve za komentar.

U podnesku državnoj vladi od 18. juna, koji je također vidio Reuters, iz Soma su naveli kako bi neka djeca posjetila kompaniju kako bi roditeljima isporučila hranu i lijekove, te da nijedan radnik nije bio mlađi od 21 godine.

Som je jedna od manjih destilerija u naprednoj indijskoj industriji alkohola, gdje posluju i strane i domaće kompanije. Na web stranici se kompanija predstavlja kao “međunarodno priznat brend” dostupan na više od 20 tržišta uključujući Sjedinjene Države, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Incident je skrenuo pažnju na rad djece u indijskim lancima nabavke. Reuters je 2021. izvijestio da su u vanjskoj reviziji dva Carlsbergova skladišta pronađeni maloljetni radnici na lokaciji u istočnoj državi Jharkhand. Carlsberg je tada naveo da je prekinuo usluge provajdera treće strane.

U izvještaju o inspekciji Soma, državna vlada je rekla da djeca koja tamo rade nisu obučena kako se mogu zaštititi od štetnih hemikalija.

“Pošto je to opasan posao, u fabrici je trebalo da postoji zdravstveni centar“, navodi se u izveštaju.

Vlada Madhya Pradesh privremeno je suspendovala proizvodne dozvole destilerije Som, ali je kompanija osporila tu odluku, rekavši da nije bilo konačnog nalaza o kršenju pravila.

Nakon Somovog prigovora, lokalni sud je stavio odluku države na čekanje i rekao da će sljedeći slučaj saslušati kasnije ovog mjeseca.

U izjavi berzi prošlog mjeseca, Som Distilleries and Breweries Ltd (SDB.NS) tvrdi da je tvornicu u Madhya Pradesh vodila njena “pridružena privatna kompanija s ograničenom odgovornošću” i koristila radnu snagu koju su dobavljali izvođači koji možda nisu izvršili odgovarajuće provjere starosti. Akcije navedene kompanije pale su za 8% otkako su djeca pronađena u fabrici.

Ne propustite