NSRS zakazala sjednicu na kojoj će razmatrati prijedlog ‘mirnog razdruživanja’

Aktuelno
NSRS zakazala sjednicu na kojoj će razmatrati prijedlog ‘mirnog razdruživanja’

Redovna sjednica Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS zakazana je za danas, 2. jula, s početkom u 12 sati s dopunjenim dnevnim redom, a poslije nje odmah slijedi 14. posebna sjednica, prenosi Radio Sarajevo.

Kako je jutros odlučio Kolegijum, posebna sjednica imat će samo jednu tačku predloženog dnevnog reda: "Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa RS i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima i po prijedlogu narodnih poslanika".

Riječ je o raspravi o skandaloznom i protuustavnom dokumentu o "mirnom razdruživanju", kako to naziva predsjednik ovog entiteta i kočničar euroatlantskih integracija naše zemlje Milorad Dodik.

A, dnevni red 10. redovne sjednice dopunjen je na prijedlog Vlade RS s tri tačke: Prijedlog zakona o dopuni Zakona o bankama RS - po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono razvojnoj banci RS (IRB RS)- po hitnom postupku i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu - po hitnom postupku. O ove tri tačke vodit će se objedinjena rasprava.

Zakonske izmjene su predložene kako bi IRB RS bila ovlaštena za primanje depozita i obavljanje platnog prometa, a izmjene je juče utvrdila Vlada RS na posebnoj sjednici i odmah uputili u skupštinsku proceduru.

Ministarka finansija RS Zora Vidović potvrdila je da su "zakonske izmjene urađene i kako bi se, između ostalog, pomoglo firmama koje su Sjedinjene Američke Države stavile na crnu listu, odnosno uvele im sankcije": "Nakon promjene zakona, IRB će moći da otvori račune firmama koje su se našle pod sankcijama."

Na redovnoj sjednici NSRS nalazi se i Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koji su u Beogradu potpisali predsjednik Srbije i RS Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Takođe, narodni poslanici raspravljaće o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne na prijedlog Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine. Na dnevnom redu je Informacija o aktivnostima institucija RS i predstavnika iz RS u institucijama BiH u vezi s namjerama Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora. Prije početka redovne sjednice u NSRS biće održana prva, konstitutivna sjednica Parlamentarnog foruma Republika Srbija – Republika Srpska, a zasjedanje foruma biće nastavljeno i 3. jula.

Kolegijum NSRS je prihvatio prijedlog predsjednika NSRS Nenada Stevandića da svečana sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda: Obraćanje predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Ane Brnabić, počne u utorak, 9. jula, a da se po njenom okončanju nastavi deseta redovna sjednica.

Ne propustite