Biden nakon presude Vrhovnog suda o imunitetu: Niko nije iznad zakona – pa ni predsjednici

Svijet
Biden nakon presude Vrhovnog suda o imunitetu: Niko nije iznad zakona – pa ni predsjednici

Predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je osudio odluku Vrhovnog suda koji je presudio da predsjednici imaju apsolutni imunitet od krivičnog progona za temeljna službena djela i izdao oštro upozorenje zbog mogućeg drugog mandata za bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

“U Americi nema kraljeva. Svako od nas je jednak pred zakonom. Niko, niko nije iznad zakona, čak ni predsjednik Sjedinjenih Država”, rekao je Biden u govoru iz Bijele kuće.

“(S) današnjom odlukom Vrhovnog suda o predsjedničkom imunitetu, to se iz temelja promijenilo. Za sve praktične svrhe, gotovo da nema ograničenja u pogledu onoga što predsjednik može učiniti. To je temeljno novo načelo i opasan je presedan jer moć ureda više neće biti ograničena zakonom, čak ni vrhovni sud Sjedinjenih Država”, dodao je,

Vrhovni sud je u odluci 6-3 na ideološkim linijama presudio da Trump može zahtijevati imunitet od krivičnog progona za neke radnje koje je poduzeo kao predsjednik prije odlaska s dužnosti, vjerovatno odgađajući njegovo suđenje za subverziju na saveznim izborima povezano s njegovim postupcima 6. januara još dalje.

Presudom se odbacuje odluka federalnog prizivnog suda iz februara kojom je utvrđeno da bivši predsjednik nije uživao imunitet za navodne zločine koje je počinio tokom svog predsjedničkog mandata kako bi poništio rezultate izbora 2020.

Biden je opetovano upozoravao da granice predsjedničke moći sada ovise isključivo o nositelju dužnosti i izborima koje ta osoba donosi. Rekao je da bi Trump bio opasnost u toj ulozi.

Ovaj izrazito politički govor dolazi u kritičnom trenutku za Bidenovu kampanju dok on pokušava otkloniti konstantnu zabrinutost oko svoje dobi pogoršane njegovim nastupom u prošlosedmičnoj predsjedničkoj debati. Njegov nestabilan učinak izazvao je tjeskobu među nekim od njegovih najvećih donatora i pokrenuo neugodna pitanja kod demokrata o tome treba li ostati na njihovoj listi, a još manje služiti još četiri godine u Bijeloj kući.

Tokom govora u ponedjeljak, Biden je djelovao budno, energično čitajući s telepromptera u Cross Hallu Bijele kuće. Ali nije odgovarao na pitanja, odmah se udaljio nakon svoje petominutne izjave.

U ponedjeljak je Biden spomenuo pobunu 6. januara 2021. na američkom Kapitolu i nazvao je “jednim od najmračnijih dana u povijesti Amerike”. Rekao je da je odluka suda učinila malo vjerovatnim da će se Trump suočiti sa suđenjem za optužbe povezane s tim neredima prije izbora.

Odluka suda tehnički dopušta posebnom tužitelju Jacku Smithu da krene dalje sa svojim slučajem subverzije na izborima protiv Trumpa, ali je ostavila mnoga tehnička pitanja neriješenim – što čini sve manje vjerovatnim da će suđenje moći započeti prije izbora u novembru. Slučaj Smith sada se vraća nižim sudovima, koji moraju preispitati konkretne korake koje je Trump poduzeo da poništi rezultate izbora 2020. i jesu li te radnje bile službene i stoga dobile imunitet ili privatne i nisu.

“Znam da ću poštovati ograničenja predsjedničkih ovlasti koje sam imao tri i pol godine, ali svaki će predsjednik – uključujući Donalda Trumpa – sada moći slobodno ignorirati zakon”, rekao je Biden.

Biden, koji je zaštitu demokracije postavio kao središnje načelo svoje kampanje, opisao je odluku kao širi obrazac Vrhovnog suda u potkopavanju “širokog raspona davno uspostavljenih pravnih načela”, ukazujući na druge odluke o pravima glasa i građanskim pravima kao implicitno je iznio uloge za predsjedničke izbore.

Dodao je da glasači sada imaju konačnu riječ o pozivanju Trumpa na odgovornost.

Ne propustite