Ako putujete u Hrvatsku na more, ovo morate da znate: Jedna stvar im je od danas SKUPLJA

Region
Ako putujete u Hrvatsku na more, ovo morate da znate: Jedna stvar im je od danas SKUPLJA

U periodu od 1. jula do 30. septembra ponovo će biti uvedene skuplje sezonske putarine za deset odsto, osim za kamione i autobuse, saopšteno je u petak.

Tako će od ponedjeljka za prvu grupu vozila cijena putarine na autoputu A1 na dionici od Zagreba do Karlovca biti 2,80 eura umjesto dosadašnjih 2,50 eura, dok će na dionici Zagreb - Dugopolje poskupjeti na 26,40 eura umjesto dosadašnjih 24 eura. 

Takođe, dionica autoputa Zagreb - Rijeka koštaće 10,10 evra, dok je do sada bila 9,20 eura, a dionica Zagreb - Goričan umjesto 5,80 eura koštaće 6,40 eura.

Deonica Zagreb - Lipovac na A3 poskupeće na 18,60 eura sa 16,90 eura, a Zagreb - Osijek na 17,70 eura sa 16,10 era. Iz HAC-a podsjećaju da su sezonske cijene putarine uvedene 2017. godine, ali i da se nisu menjale posljednje četiri godine (tokom i nakon COVID krize), kao jedna od mjera podrške građanima i privredi tokom turističke sezone.

Navode i da je ulaskom RH u evrozonu HAC zaokružio iznose na jednu decimalu u preračunavanju cijena putarine, što je korisnicima omogućilo niže cijene. Na primjer, ako je putarina u konverziji bila 20,17 evra, HAC ju je zaokružio na 20,10 eura umjesto na 20,20 eura.

 
Za razliku od ostalih usluga, HAC nije indeksirao cijene putarine prema inflaciji, a putarina je ista od 2012. godine.

Objašnjeno je i kako je model sezonskih cijena putarine jedna od prihvaćenih mjera finansijskog restrukturiranja preduzeća u putnom sektoru. Uvođenje sezonskih cijena putarine za pojedine kategorije vozila proizilazi iz činjenice da se u ljetnjim mjesecima ostvaruje oko 40 odsto ukupnog godišnjeg saobraćaja, a na pojedinim autoputevima se broj vozila u ljetnjem periodu povećava i do tri puta u odnosu na ostatak godine, prenosi Poslovni.hr.

- Shodno tome, troškovi održavanja, obezbeđenja, nadzora i upravljanja saobraćajem značajno rastu u letnjim mjesecima. U ukupnom saobraćaju vozila tokom letnjeg perioda najveće učešće vozila imaju I.A, I. i II. grupe (motocikli, putnička vozila, putnička vozila sa prikolicom i kamperi) - navodi se u saopštenju HAC-a.

Ne propustite