Proučena dova na Ajvatovici: Najveće dovište u BiH prepuno vjernika

Bosna i Hercegovina
Proučena dova na Ajvatovici: Najveće dovište u BiH prepuno vjernika

U prisustvu više hiljada vjernika danas je na platou Ajvatovice održana centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije "514. dani Ajvatovice".

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, predstavnici vlasti, kao i brojni drugi gosti."Manifestacija Ajvatovica je važan vjerski i kulturni događaj za muslimane centralne Bosne, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Ona nas podsjeća na polovinu kalandarske godine i prekretnicu u godišnjem ciklusu.

U prošlosti, mjesec juni je bio period kada su muslimani odlazili na dovišta, gdje su zahvaljivali Bogu i dovili da im Allah podari berićet u vremenu koje dolazi. Ajvatovica je uvijek bila mjesto muslimanskog okupljanja, gdje su isticane vrijednosti zajedništva, međusobne podrške i bošnjačke solidarnosti“, kazao je ovom prilikom muftija Kudić.

"Ajvatovica i Ajvaz-dedo nam svake godine poručuju da Bošnjaci vjeruju u Boga i vjeruju Bogu i na Njega, Uzvišenog, se uvijek oslanjaju. Kada nisu imali rješenja za svoja sudbonosna pitanja, imali su vjeru u Boga, istinskog oslonca u svim izazovnim trenucima.

Ta ubjeđenost da sve biva i da se sve dešava Allahovom voljom i određenjem je uvjerenje bosanskih muslimana da Allah upravlja našim sudbinama i iz tog šestog temelja naše vjere, naš narod crpi svoju snagu za svoj biološki i identitetski opstanak. I mi danas, kada nas sumnja u uspjeh i našu budućnost pokoleba, sjetimo se ustrajnosti i vjere Ajvaz-dede u Božiju pomoć i Njegovu svemoć“, poručio je, između ostalog, muftija Kudić.

Muftija travnički je podsjetio da je Ajvatovica naše najpoznatije dovište, sa tradicijom od preko 500 godina, što izaziva divljenje i posebnu pažnju.

Ne propustite