APOKALIPTIČNI PRIZORI IZ ŠVAJCARSKE: Zbog nezapamćenog nevremena naređena evakuacija, ima i nestalih

Svijet
APOKALIPTIČNI PRIZORI IZ ŠVAJCARSKE: Zbog nezapamćenog nevremena naređena evakuacija, ima i nestalih

Nekoliko osoba se vode kao nestale u dolini rijeke Mađa u švajcarskom kantonu Tičino nakon odrona izazvanih obilnim kišama, saopštili su danas zvaničnici.

Kako je saopštila kantonalna policija, putevi su presječeni, a naselja koja se nalaze uz rijeku su evakuisana, prenio je švajcarski portal RTS.

Nakon obilnih kiša u toj oblasti došlo je do izlivanja lokalnih rijeka u regionu Fontane. Iz kantonalne policije saopšteno je da su akcije spašavanja posebno otežane zbog loših vremenskih uslova.

Gornji dio doline rijeke Mađa trenutno je izolovan zbog nevremena koje je pogodilo to područje u noći između subote i nedelje.

Zbog obilnih kiša protok rijeke Mađa se povećao sa 25 kubnih metara u sekundi na 2.000, dok se u mjestu Čevi srušio most Visleto, blokirajući kantonalni put.

Pristup je presječen i susjednim dolinama Bavona, Lavizara i Kampo, a isporuka struje je u prekidu širom ovog područja.

Policija je apelovala na stanovništvo da ograniče kretanje i ne odlazi na mesta pogođena olujom.

Visoki zvaničnik kantona Tičino, Norman Gobi, je na društvenim mrežama izrazio saosjećanje sa pogođenom populacijom.

„Loše vrijeme sinoć je teško pogodilo Tičino, a posebno dolinu Mađa. Sa dubokom solidarnošću i emocijama izražavamo podršku našim prijateljima u dolini Mađa u ovom teškom trenutku”, napisao je on.

Prema podacima meteorologa, oko 200 litara po kvadratnom metru palo je u gornjoj dolini Mađa za 24 sata.

Voda za piće u lokalnim naseljima u dolini reke Mađa zagađena je nakon subotnjeg lošeg vremena i nije za piće, upozorili su zvaničnici.

Ne propustite