Kako sniziti krvni pritisak za 5 minuta bez lijekova

Porodica i zdravlje
Kako sniziti krvni pritisak za 5 minuta bez lijekova

Povišen krvni pritisak je jedan od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se suočava moderna populacija. Dok su redovno uzimanje terapije, kontrola stresa i pravilna ishrana ključni za dugoročno održavanje zdravog krvnog pritiska, postoji i jedna drevna kineska tehnika koja može pomoći da se pritisak snizi za samo 5 minuta, bez upotrebe lijekova.

Zašto je važno održavati zdrav krvni pritisak?

Hipertenzija, ili povišen krvni pritisak, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija poput srčanog i moždanog udara. Nažalost, mnogi ljudi nisu svjesni da imaju povišen krvni pritisak, jer često nema jasnih simptoma. Zato je redovna kontrola pritiska ključna za prevenciju i rano otkrivanje problema.

Idealan krvni pritisak je 120/80 mmHg. Vrijednosti iznad 140/90 mmHg smatraju se povišenim pritiskom i razlogom za brigu. Faktori poput gojaznosti, nedostatka fizičke aktivnosti, pušenja, prekomjernog unosa soli, stresa i genetike mogu doprinijeti razvoju hipertenzije.

Drevna kineska tehnika za snižavanje pritiska

Prema dr. Lu Hansenu, ljekaru moskovskog fudbalskog kluba “Spartak“, ključ za zdravlje u kineskoj medicini leži u pravilnom protoku krvi do mišića i tkiva. Stagnacija krvi u određenom dijelu tijela stvara “rizična” mjesta za razvoj bolesti. Rješenje je u omogućavanju protoka krvi kroz problematičnu regiju, što će pomoći organizmu da se zaliječi.

Ova tehnika uključuje masažu dvije specifične tačke na tijelu. Prva se nalazi na liniji koja prolazi iza ušne resice do sredine ključne kosti. Ovu liniju treba nježno “maziti” laganim pokretima odozgo prema dolje, jedva je dodirujući vrhovima prstiju. Postupak se ponavlja 10 puta s jedne strane, pa isto toliko i s druge strane uha i ključne kosti.

Druga tačka se nalazi na licu, pola centimetra od uha u pravcu prema nosu, u nivou ušne resice. Ovu tačku treba masirati nešto jače, kružnim pokretima vrhova prstiju, po minutu s obje strane. Pritisak treba biti snažan, ali ne do granice bola.

Nakon ovog jednostavnog petominutnog tretmana, krvni pritisak bi se trebao sniziti. Međutim, važno je napomenuti da ova tehnika ne zamjenjuje redovnu medicinsku njegu i lijekove koje je propisao ljekar.

Snižavanje krvnog pritiska

Pored kineske tehnike masaže, postoje i druge metode koje mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, poput dubokog disanja, meditacije, joge i slušanja opuštajuće muzike. Ipak, najvažnije su trajne promjene u načinu života, kao što su održavanje zdrave tjelesne težine, redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana s ograničenim unosom soli, umjerena konzumacija alkohola, prestanak pušenja i upravljanje stresom.

Ishrana za zdrav krvni pritisak

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravog krvnog pritiska. Prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mršavim proteinima i zdravim masnoćama može pomoći u snižavanju pritiska i poboljšanju ukupnog zdravlja. Posebno se preporučuje DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension), koja naglašava unos namirnica bogatih kalijom, kalcijem i magnezijumom, a ograničava unos soli, zasićenih masti i šećera. Uz to, važno je ograničiti unos procesiranih namirnica, brze hrane i gaziranih pića, koji mogu doprinijeti povišenom krvnom pritisku.

Hipertenzija i stres: Upravljanje stresom za zdravlje srca

Hronični stres je značajan faktor rizika za razvoj hipertenzije i drugih kardiovaskularnih bolesti. Kada smo pod stresom, naše tijelo oslobađa hormone poput adrenalina i kortizola, koji povećavaju broj otkucaja srca i sužavaju krvne sudove, što dovodi do povišenog krvnog pritiska. Zato je važno naučiti efikasne strategije za upravljanje stresom, poput redovne fizičke aktivnosti, dubokog disanja, meditacije, joge ili bavljenja opuštajućim hobijima. Također, kvalitetan san i održavanje zdravih odnosa s bliskim osobama mogu pomoći u smanjenju stresa i očuvanju zdravlja srca.

Povišen krvni pritisak je tihi ubica koji može imati razorne posljedice po zdravlje ako se ne liječi. Dok drevna kineska tehnika masaže može pomoći u brzom snižavanju pritiska, dugoročno upravljanje hipertenzijom zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje redovnu medicinsku njegu, zdrav način života i, po potrebi, lijekove. Redovne kontrole, zdrave životne navike i pravovremeno liječenje su ključni za prevenciju ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i očuvanje vašeg ukupnog zdravlja i dobrobiti.

Ne propustite