Kremlj o izboru Ursule von der Leyen: Ne očekujemo normalizaciju odnosa s EU

Svijet
Kremlj o izboru Ursule von der Leyen: Ne očekujemo normalizaciju odnosa s EU

Kremlj je danas rekao da je perspektiva odnosa između Rusije i Europske unije loša nakon što su vođe zemalja članica EU-a nominirali Ursulu von der Leyen za još jedan mandat na čelu Europske komisije te odabrali estonsku premijerku Kaju Kallas za visoku predstavnicu za vanjsku politiku.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je novinarima rekao da odluka Unije da nominira Njemicu Ursulu von der Leyen za drugi petogodišnji mandat neće ništa promijeniti.

"Gospođa von der Leyen se ne zalaže za normalizaciju odnosa između EU-a i Rusije. Takvu je poznajemo, takvu je pamtimo. Ništa se ne mijenja u tom smislu", kazao je Peskov.

Ranije podijeljena, Unija se mobilizirala kako bi financijski i vojno pomogla Kijevu u borbi protiv Rusije otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao desetke tisuće vojnika u Ukrajinu 2022.

Bruxelles je također uveo višestruke pakete sankcija Moskvi kako bi je pokušao prisiliti da povuče svoje snage.

"Kallas je poznata po proturuskim stavovima"

Komentirajući izbor estonske premijerke Kallas za šeficu europske diplomacije, Peskov je rekao da je ona poznata po proturuskoj retorici.

"Gospođa Kallas također dosad nije pokazala nikakve diplomatske sklonosti, a u našoj je zemlji poznata po apsolutno beskompromisnim i nekad otvoreno proturuskim stavovima", kazao je.

"Stoga ne mislimo da će europska diplomacija ni na koji način doprinijeti normalizaciji odnosa. Perspektiva je loša što se tiče odnosa između Moskve i Bruxellesa".

Ne propustite