Politico analizirao američku debatu: Biden je izgubio, ali ni Trump nije imao "magično veče"

Svijet
Politico analizirao američku debatu: Biden je izgubio, ali ni Trump nije imao "magično veče"

Američki predsjednik Joe Biden se našao u jednom od najvažnijih trenutaka svog političkog života, a debata je zabrinula brojne demokrate kada je riječ o njegovoj sposobnosti kao kandidata na izborima.

Prva debata je prošla, a druga se neće desiti prije 10. septembra, ako se uopšte i dogodi.

Pet urednika i reportera magazina Politico odgovorilo je na pitanja kako je izgledala ova debata, ali isto tako i zbog kojeg trenutka bi mogli zažaliti oba kandidata.

"Nije uradio suštinsku stvar"

Sam Stein navodi i da Bidenovi bivši pomoćnici priznaju da je bila loša noć te da je on izgledao i zvučao slabo.

"Nije uradio suštinsku stvar koju je morao, a to je smiriti samu zabrinutost oko svojih godina", navodi Stein.

Smatra da će ovo izazvati začarani krug vijesti za kampanju.

Na pitanje da li postoji ijedan dobar argument da Biden nije izgubio ovu debatu, Steven Shepard također smatra da nema. Štaviše, napominje da je debatom Biden "pojačao ono što birači govore".

"Značajan dio Bidenovih glasača već je bio nemiran zbog njegove kandidature, a predsjednik nije učinio nešto da ih uvjeri. U anketi New York Timesa/Siena Collegea koja je provedena uoči debate u četvrtak, samo 51 posto vjerovatnih glasača koji su izabrali Bidena umjesto Trumpa reklo je da želi da Biden bude demokratski kandidat. Gotovo isto toliko, 45 posto, reklo je da bi trebao biti drugačiji kandidat. A 53 posto Bidenovih glasača reklo je da se 'snažno' ili 'donekle' slažu da je Biden 'previše star da bi bio efikasan predsjednik'", kaže Shepard.

Ipak, napominje da postoji razlika između toga Biden izgubi debatu i toga da Trump pobijedi.

"Osobine koje glasači ne vole kod Trumpa su također ponekad bile vidljive u debati - lažljivost, poricanje izbora pa ga je teško proglasiti nešto više nego pobjednikom po defaultu", napominje.

"Trump se pokazao kao energičan i odlučan"

Adam Wren također slično razmišlja.

"Demokratski saradnici u tekstualnim porukama žalili su se na nedostatak CNN-a u provjeravanju činjenica Trumpovih izjava. Ali, nikakva provjera činjenica ne bi spasila Bidena. Čak i pred kraj debate, kada je imao priliku da odgovori za svoje godine, bukvalno jedini odgovor koji je trebao da pripremi za ovu debatu, počeo je pričati o mikročipovima", pojasnio je Wren.

Natalie Allison kaže da je Biden imao nekoliko trenutaka kada su njegovi odgovori bili "oštri", poput onoga na Trumpove postupke 6. januara.

"Ali, to su izuzeci. Trumpova osvježavanja politike prije debate s prijateljima i savjetnicima očito su mu dobro poslužila, a pokazao se kao odlučan i energičan. Pravilo za isključivanje mikrofona mu je svakako pomoglo. Pobijedio je po svim mjerama", rekla je Allison.

Analizira da je Biden govorio jako tiho, a bio joj je šokantan trenutak kada je pričao o imigrantima bez dokumenata te abortusu.

Elena Schneider zaključuje da je Biden izgubio ovu debatu i to u prvih 15 minuta.

"Biden je iznio neka oštra opovrgavanja Trumpu, posebno o Trumpovoj ulozi tokom pobune 6. januara. Ali, birači bi to mogli propustiti jer su isključili debatu nakon 30 minuta", napominje ona.

Biden neće tek tako završiti trku

Stein je, govoreći o narednim koracima, naveo kako bi ova debata mogla pokrenuti talas ozbiljnih demokrata koji sada otvoreno pozivaju Bidena da se povuče iz utrke.

"Biden neće tek tako završiti svoju kampanju", dodao je.

Shepard kaže da, ako Biden ima ikakvu prednost, to je da je preostalo nekoliko mjeseci do izbora.

"Putanja trke bi se mogla promijeniti na desetine puta prije toga", napominje on.

Allison smatra da je ovo jako loš razvoj događaja za Bidena, tačnije, najgori scenario.

Ni bivši američki predsjednik nije imao sjajno veče

Novinari medija Politico su pitali i koji bi mogao biti najgori trenutak tokom debate za obojicu.

Stein kaže da je, po pitanju Bidena, teško izabrati takav momenat jer ga je bilo teško pratiti.

"Što se tiče Trumpa, nije da je imao magično veče. S vremena na vrijeme je bio posvuda", naveo je on.

Ne propustite