Šta je E coli bakterija i koliko je opasna za ljude

Porodica i zdravlje
Šta je E coli bakterija i koliko je opasna za ljude

Zdravstveni zvaničnici u Velikoj Britaniji istražuju naglu pojavu bakterije Escherichia coli (E coli) koja proizvodi toksine, a koja je povezana s najmanje jednom smrću u toj zemlji i zarazom više od 250 ljudi. Ali, šta to uzrokuje pojavu ove bakterije i koliko je ona zapravo opasna?

Šta je E coli?

Escherichia coli je grupa bakterija koje normalno žive u crijevima ljudi i životinja. Većina sojeva je bezopasna, ali neki proizvode toksine koji mogu uzrokovati bolest, u rasponu od blagog gastroenteritisa i vrućice do teškog krvavog proljeva, grčeva u želucu i povraćanja. Simptomi se obično pojavljuju nekoliko dana nakon jela ili kontakta s bakterijom, ali se mogu pojaviti unutar jednog do 10 dana. Bolest obično nestane sama od sebe unutar dvije sedmice.

Šta stoji iza najnovije epidemije?

Porast slučajeva potiče vrsta E coli koja proizvodi Shiga toksin, ili Stec. U Engleskoj ima oko 1500 slučajeva Stec-a godišnje. U mjesec dana otkako je otkrivena posljednje izbijanje slučajeva 25. maja, Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva zabilježila je 275 slučajeva, s više od 100 primljenih u bolnicu. Slučajevi su zabilježeni u Engleskoj, Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj i zabilježeni su u zelenoj salati u sendvičima kupljenim u trgovini.

Što radi Shiga toksin?

Toksin utječe na tijelo na više frontova, od inhibicije proizvodnje proteina uključenih u osnovnu fiziologiju do pokretanja nekontroliranih imunoloških odgovora koji utječu na bubrege, crijeva i središnji živčani sistem.

Kako se ljudi zaraze?

Stec bakterije žive u crijevima goveda, ovaca i drugih životinja. Njihovo se meso može zaraziti tokom procesa klanja, čineći nekuhano meso uobičajenim izvorom infekcije. Ali bakterije se šire i preko kontaminirane vode i kontaminiranih proizvoda kao što su zelena salata, lucerna, klice, salama, voćni sok i nepasterizirano mlijeko. Ostali putevi zaraze uključuju kontakt sa životinjama ili njihovim izmetom ili drugom zaraženom osobom. Bakterije su vrlo zarazne pa se mogu brzo širiti u porodicama i na mjestima gdje se ljudi bore da ostanu čisti, kao što su vrtići, škole, starački domovi i bolnice.

Ko je najugroženiji?

Svako se može zaraziti Stec infekcijom i mnogi ljudi će imati samo blagu bolest. Ali djeca i stariji ljudi najosjetljiviji su na teške infekcije. Kod nekih ljudi, uglavnom djece mlađe od pet godina, infekcija može dovesti do hemolitičko-uremičkog sindroma (HUS), uzroka po život opasnog zatajenja bubrega. Odrasli mogu razviti slično, rijetko stanje koje se naziva trombotička trombocitopenična purpura (TTP). To uzrokuje krvne ugruške u malim krvnim žilama oko tijela. Ugrušci mogu usporiti ili zaustaviti protok krvi u mozgu, bubrezima i srcu.

Kako izbjeći infekciju?

Manje od 100 Stec stanica može biti dovoljno da izazove bolest, stoga su dobra lična higijena, osiguravanje da je povrće za salatu pravilno oprano i da je meso dobro kuhano i da nije izostavljeno važne mjere opreza. Kao i uvijek, perite ruke nakon korištenja toaleta, mijenjanja pelena, rukovanja sirovim mesom, prije jela i nakon kontakta sa životinjama. Ne plivajte u vodi koja bi mogla biti kontaminirana govedima ili ovcama u obližnjim poljima. Djeci i starijim osobama, koji su najviše izloženi riziku od teških bolesti, savjetuje se izbjegavanje nepasteriziranog mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda.

Ne propustite