Stavljate li paradajz i krastavac zajedno u salatu: Evo kako to djeluje na vaš organizam

Porodica i zdravlje
Stavljate li paradajz i krastavac zajedno u salatu: Evo kako to djeluje na vaš organizam

Krastavci, paradajz, kopar, sol i papar, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.

Ruska nutricionistica Alena Paretska objašnjava u čemu je tajna.

Skoro svi jedu salatu od krastavaca i rajčice, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća, kada se pomiješaju u jednoj salati mogu djelomično neutralizirati, piše Krstarica.

Vjeruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća, njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crijevima.

To može izazvati nadimanje i iritaciju probavnog trakta – objašnjava nutricionistica.

Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutralizira vitamin.

Osim toga, krastavci sadrže puno vode i vlakana, rajčica ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija opterećuje probavni trakt.

Kod ljudi s osjetljivim crijevima ova salata može izazvati proljev.

Još jedna točka – krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav.

Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih spojeva koji se nalaze u obje vrste povrća.

Ne propustite