Ovo voće bi trebalo češće da jedete ako želite da smršate

Porodica i zdravlje
Ovo voće bi trebalo češće da jedete ako želite da smršate

Otkrivanje koje namirnice treba jesti, a koje izbjegavati kada je u pitanju gubitak težine ponekad može biti veoma izazovno zbog različitih dostupnih informacija.

Mnogi savjetuju da izbjegavate svu hranu koja sadrži šećer, uključujući voće koje sadrži prirodni šećer. Međutim, ako želite da smršate na zdrav način, nije potrebno, niti je preporučljivo, da isključujete voće iz ishrane, piše Index.hr.

Osim što sadrži gotovo zanemarljiv sadržaj šećera, voće je bogato korisnim hranljivim materijama koje su neophodne za opšte zdravlje, kao i za uspešno mršavljenje. Različite vrste voća sadrže vitamine, minerale, vlakna i antioksidante koji voće čine jednim od ključnih saveznika u procesu mršavljenja.

Dijetetičarka Kesi Blek tvrdi da je „voće odličan način za povećanje obima hrane bez značajnog povećanja kalorija“. Osim što je niskokalorična i sadrži brojne hranljive materije, vodu u organizam unosimo i jedenjem voća koje hidrira organizam.

Ako razmišljate o gubitku kilograma i niste sigurni koje voće bi trebalo da počnete da jedete češće, grupa dijetetičara izdvojila je četiri najbolje opcije koje možete da uključite u svoju ishranu.

Banane
Banane se često pogrešno izdvajaju kao voće koje ne treba jesti ako želite da smršate. To je zato što prosječna banana srednje veličine sadrži 14 grama prirodnog šećera. Međutim, to nije razlog zašto bi trebalo da ih izbjegavate.

Dijetetičarka Kejli Džordž objašnjava da sadržaj šećera zavisi od zrelosti banane, pri čemu nezrele zelene banane sadrže najmanje šećera. „Zelene banane su takođe poznate po visokom sadržaju otpornog skroba, koji je odličan za zdravlje creva i ukupni gubitak težine“, ističe ona. Iako sadrže šećer, banane sadrže i vlakna koja mogu značajno uticati i pomoći u gubitku težine.

Mango
Mango je sočno tropsko voće koje sadrži približno tri grama vlakana i samo 99 kalorija po šoljici. „Pošto je kalorijski deficit važan za mršavljenje, može biti od koristi da se visokokalorična hrana zameni niskokaloričnom, ali ukusnom hranom“, ističe Blek, koji je kao odličnu alternativu slatkišima izdvojio mango.

Jedući mango, možete zadovoljiti svoje sladokusce, a ipak voditi računa o ukupnom unosu kalorija, a da pritom pazite da u organizam unosite vlakna, što je izuzetno važno za zdravlje probave.

Ananas
Još jedno voće koje bi trebalo da jedete češće ako želite da smršate je ananas. Ovo voće „sadrži enzim zvan bromelain, za koji se pokazalo da ima pozitivan efekat na insulinsku rezistenciju i održavanje ravnoteže šećera u krvi“, objašnjava Blek.

Postizanje uravnoteženog šećera u krvi pomaže tijelu da koristi i sagorijeva masti, promovišući efikasnije upravljanje težinom. Takođe, ananas je niskokalorično voće i dobar izvor vlakana. Ako biste ga narezali i prebacili u šolju, potrošili biste samo 83 kalorije i unijeli dva grama vlakana u svoje tijelo, prenosi Eating Vell.

Jabuke
Jedenje jabuke dnevno ne samo da odvraća doktora, već može pomoći i u kontroli težine. Džordž ističe da su „jabuke poznate po tome što imaju malo kalorija i mnogo vode i vlakana, što vam pomaže da duže ostanete siti“.

Pored sadržaja vlakana i relativno malo kalorija po jabuci, ovo voće je bogato antioksidansima koji pomažu u borbi protiv upala i bolesti. Kako izveštava Eating Vell, antioksidansi u jabukama pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa koji oštećuje ćelije i povezan je sa stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i gojaznost.

Ne propustite