Simptomi raka od kojeg boluje Vedrana Rudan: Mnogi ih ignorišu, a veoma su opasni

Porodica i zdravlje
Simptomi raka od kojeg boluje Vedrana Rudan: Mnogi ih ignorišu, a veoma su opasni

Vedrana Rudan, čiji su tekstovi oduvek osvajali srca čitatelja svojojm iskrenošću i humorom, ponovo se obratila javnosti putem svoje službene Fejsbuk stranice i obavestila svoje obožavatelje o daljem razvoju njenog zdravstvenog stanja, prenosi "Kurir".

"Pozdrav svima! Čujte, javila sam vam da imam rak pa će vas sigurno zanimati kako se moja priča dalje razvijala. Znam jer ste čitavo vrijeme u mojim mislima, drage moje i dragi moji.

"Moj je rak j****o rijdak, zove se rak žučnih kanalića, čini mi se. Nisam pročitala ni otpusno pismo ni tip ni Internet prognoze", napisala je Vedrana na svom Fejsbuk profilu

"Samo pet odsto srećnika može da se operiše. Ta sam. Najpre sam otišla u Svetu Nedelju u Radiohirurgiju da mi rak spale prije operacije", stajalo je u Vedraninoj objavi.

O kakvoj vrsti raka je riječ?

Portal "eKlinika" dao je detaljno objašnjenje ove teške bolesti.

Rak žučnih kanala često se ne otkrije sve dok se već ne proširi na druge organe i tada postaje izazov za liječenje.

Rak žučnih kanala ili holangiokarcinom je vrsta raka koji se formira u žučnim kanalima, razgranatim tankim cijevima koje prenose žuč uz pomoć koje se vare masti iz hrane. Žučni kanali povezuju jetru sa žučnom kesom i tankim crevom.

Holangiokarcinom javlja se uglavnom kod ljudi starijih od 50 godina, mada se može razviti u bilo kom uzrastu. Rak žučnih kanala se često dijagnostikuje kada je uznapredovao, što otežava postizanje uspešnog liječenja.

Koji simptomi su karakteristični za rak žučnih kanala?

Neke vrlo tipični znaci na samo telu, ali i unutar organizma mogu da ukažu na simptome holangiokarcinoma:

Žutilo kože i beonjača
Intenzivan svrab kože
Stolica bijele boje
Umor
Bol u stomaku na desnoj strani, odmah ispod rebara
Gubitak težine bez pokušaja da se skinu kilogrami
Groznica
Noćno znojenje
Taman urin

Ne propustite