Poboljšanje uslova za porodice u FBiH: Šta se mijenja sa zakonom o dječijim dodacima?

Bosna i Hercegovina
Poboljšanje uslova za porodice u FBiH: Šta se mijenja sa zakonom o dječijim dodacima?

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas, 26. juna, su na sjednici u Sarajevu raspravljali o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH s ciljem rješavanja evidentnih problema vezanih za nemogućnost pravovremenog rješavanja podnesenih zahtjeva centara za socijalni rad i opštinskih službi socijalne zaštite.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić prethodno je pojasnio da je motiv za izmjene tog zakona revizija zbog koje smo imali zagušenje u centrima za socijalni rad a zbog čega je isplata dječijih dodataka kasnila i po nekoliko mjeseci.

Dodao je da je to riješeno na način da je centrima za socijalni rad omogućeno da u toku godine po službenoj dužnosti urade reviziju.

"Ono što je značajno jeste da smo u prihodovnom cenzusu za ostvarivanje prava na dječiji dodatak ukinuli naknadu osobama sa invalitetom i također uvrstili u pravo bez ikakvih dodatnih ispunjavanja određenih kriterija djecu koja boluju od malignih bolesti i djecu koja su osobe sa invalitetom prve i druge kategorija", rekao je Delić.


 

Dodao je da je u zakonu pojam domaćinstva zamijenjen pojmom porodica koju čine, znači, roditelji i djeca i kako bi bile izbjegnute prijašnje malverzacije po tom pitanju.

Član Komisije za pitanja mladih Amir Purić naveo je da je to tijelo jednoglasno prihvatilo prijedlog zakona uz zaključak kojim traži brisanje prihoda po osnovu obaveznog izdržavanja prilikom obračuna prihoda po članu porodice za ostvarivanje prava na dječiji dodatak jer bi time bio unaprijeđen položaj porodica s jednim roditeljem.

U ime Odbora za rad i socijalnu zaštitu Fuad Abazspahić je rekao da je Odbor jednoglasno usvojio zaključak kojim prihvata prijedlog zakona i predlaže Predstavničkom domu da ga usvoji.

Ne propustite