Prve reakcije iz Ukrajine i Rusije na naloge za hapšenje Šojgua i Gerasimova

Svijet
Prve reakcije iz Ukrajine i Rusije na naloge za hapšenje Šojgua i Gerasimova

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je naloge za hapšenje koje je izdao Međunarodni krivični sud za bivšeg ruskog ministra odbrane i načelnika Generalštaba te zemlje. U međuvremenu se oglasilo i Vijeće sigurnosti Rusije, koje je osudio izdavanje naloga.

MKS je danas izdao naloge za hapšenje Sergeja Šojgua, koji je trenutno sekretar Vijeća sigurnosti Rusije, i vodećeg ruskog generala Valerija Gerasimova zbog navodnih zločina počinjenih tokom ruske invazije na Ukrajinu.

“Svaki kriminalac uključen u planiranje i izvođenje ovih napada mora znati da će pravda biti zadovoljena. I nadamo se da ćemo ih vidjeti iza rešetaka”, izjavio je Zelenski.

“Ova odluka je jasan pokazatelj da je pravda za ruske zločine nad Ukrajincima neizbježna. To jasno pokazuje da nijedan vojni čin ili vrata kabineta ne mogu zaštititi ruske kriminalce od odgovornosti”, dodao je.

Vijeće sigurnosti Rusije saopštilo je da je nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenjem Šojgua “dio hibridnog rata protiv Moskve”, javila je državna novinska agencija Tass.

Ne propustite