Evo zašto je MKS izdao naloge za hapšenje Šojgua i Gerasimova

Svijet
Evo zašto je MKS izdao naloge za hapšenje Šojgua i Gerasimova

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je naloge za hapšenje bivšeg ruskog ministra odbrane i načelnika vojnog štaba Rusije zbog napada na civilne ciljeve u Ukrajini. Kako navodi Associated Press, sud optužuje bivšeg ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika kabineta generala Valerija Gerasimova za ratne zločine i zločin protiv čovječnosti.

Sud je u saopćenju naveo da su nalozi izdati jer su sudije smatrale da postoje razumni razlozi za vjerovanje da su oni odgovorni za “raketne napade ruskih oružanih snaga na ukrajinsku električnu infrastrukturu” od 10. oktobra 2022. do najmanje 9. marta 2023.

“Tokom ovog vremenskog perioda, ruske oružane snage su izvele veliki broj napada na brojne električne elektrane i trafostanice na više lokacija u Ukrajini“, dodaje sud.

Kako navodi AP, ne očekuje se da će bilo koji od osumnjičenih biti priveden u ovom trenutku, s obzirom da Rusija nije članica ovog suda, ne priznaje njegovu nadležnost i odbija da preda osumnjičene.

Sud je prošle godine raspisao i potjernicu za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, optužujući ga za ličnu odgovornost za otmice djece iz Ukrajine.

Putin je smijenio Šojgua sa pozicije ministra odbrane u maju kada je započeo svoj peti predsjednički mandat. On je imenovao Šojgua za sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije, saopštio je Kremlj.

Ne propustite