Turisti iz BiH šokirani cijenama u Hrvatskoj: Evo kakve cijene vas čekaju na Jadranu ove godine

Region
Turisti iz BiH šokirani cijenama u Hrvatskoj: Evo kakve cijene vas čekaju na Jadranu ove godine

Da li vam se ikada dogodilo da bi najradije pali u nesvijest kada vidite ispostavljeni račun?

Slično iskustvo imao je čitatelj portala Radiosarajevo.ba tokom boravka na godišnjem odmoru u Hrvatskoj.

Naime, turist je ostao šokiran cijenom jogurta u jednom supermarketu u Promajni.

Prema dostavljenom faksimilu računa jogurt (1,75 kg) je platio čak 4.39 eura (8,60 KM), slani čips 1.79 (3.50 KM), vodu Jamnicu (1,5 L) 1.15 eura (2.25 KM), sir Dimsi (400 g) 5.79 eura (11.30 KM)...

Pred nama je ljeto u kojem će za more opet trebati više novca nego godinu prije. Cijene, prema onom što se zasad zna, ne divljaju kao lani, ali većina hotelskih domaćina ponovo je pribjegla korekcijama cijena. Anketa Hrvatske udruge turizma iz ožujka pokazala je da 56 posto turističkih kompanija u ljeto 2024. ulazi s pet posto višim cijenama, više od toga poskupio je odmor kod njih 38 posto, a samo šest posto ih dočekuje goste s lanjskim cijenama.

Za razliku, prije godinu dana poskupljenje od deset posto najavili su u čak 67 posto hotelskih kuća, a u 26 posto i veće od toga. Smirivanje rasta cijena dobro ilustrira jedan trogirski hotel s tri zvjezdice, koji je sredinom srpnja 2022. noćenje u dvokrevetnoj sobi na morskoj strani s all inclusive uslugom naplaćivao 73 eura po osobi. Lani je cijena u istom terminu skočila na 91 euro, a ovog će ljeta biti 99 eura.

Jeftinog je na Jadranu sve manje, ali tko krene na more iduća dva, tri tjedna može proći s nešto manje novca. Recimo, luksuzni hotel u Rabcu u kojem će obitelji s dvoje djece u ljetnoj špici za sedmodnevni odmor na bazi polupansiona i u sobi s balkonom trebati 2580 eura, narednih tjedana dostajat će šestotinjak eura manje.

Tačnije, 1933 eura. Osim niže cijene, 'profit' će biti i manje gužvi nego u razdoblju od 15. srpnja do 15. augusta, kada u pojedinim danima broj jadranskih gostiju tradicionalno prelazi milijun.

Ko, pak, na odmoru želi imati kontrolu nad troškovima i ne opterećivati se dodatnim izdacima, ima all inclusive opciju. Na prvi pogled cifre su visoke, ali tko ne želi ne mora na odmoru potrošiti ni euro više od samog aranžmana.

I u tom slučaju, naravno, vrijedi pravilo da se na ranom ljetovanju može uštedjeti. Primjerice, za sedmodnevni odmor u jednom resortu na Braču s tri zvjezdice i all inclusive uslugom, u obiteljskoj superior sobi s balkonom ili terasom, četveročlanoj obitelji trebat će idućih nekoliko tjedana 3420 eura. Nakon 15. jula za isti aranžman platit će 4246 eura.

Cijene u pravilu ostaju 'u plafonu' sve do 15. kolovoza, ali nije isključeno da se i u špici uhvati nešto povoljnije. Iako iz hotelijerskih redova o tome još nema najava, u agencijama kažu kako će možda biti last minute popusta.

Ne propustite