Sud odlučio: Infowars se zatvara, imovina Alexa Jonesa ide na prodaju

Svijet
Sud odlučio: Infowars se zatvara, imovina Alexa Jonesa ide na prodaju

Stečajni upravnik, kojeg je imenovao sud, nagovijestio je planove za prodaju medijskog carstva desničarskog teoretičara zavjere Alexa Jonesa, Infowars, kako bi se platilo 1,5 milijardi dolara koje duguje porodicama žrtava pucnjave u školi Sandy Hook.

U sudskom podnesku podnesenom u nedjelju, upravnik Christopher Murray izjavio je kako planira zatvoriti operacije vlasnika Infowarsa, Free Speech Systems, i "likvidirati njegov inventar", prenosi BBC.

Ova vijest dolazi sedmicu nakon što je stečajni sudija odlučio da će Jonesova lična imovina biti likvidirana kako bi se isplatile žrtve zbog širenja dezinformacija o smrtonosnoj pucnjavi 2012. godine u predgrađu Connecticuta.

Sudija je imenovao Murrayja da nadgleda likvidaciju Jonesove imovine.

Teoretičar zavjere i njegova kompanija, Free Speech Systems, podnijeli su zahtjev za bankrot 2022. godine nakon što je Jonesu naloženo da plati 1,5 milijardi dolara u više slučajeva klevete zbog lažnih tvrdnji o pucnjavi u školi Sandy Hook, u kojoj je ubijeno 20 djece i šest odraslih osoba.

Sudija je prošle godine presudio da Jones neće biti oslobođen od plaćanja nagodbe uprkos podnesku za bankrot.

Međutim, porodice Sandy Hooka još nisu dobile nijedan novac od Jonesa jer se proces stečaja još uvijek odvija.

U svom podnesku, Murray je zatražio od sudije da zaustavi napore porodica Sandy Hooka da naplate svoje isplate od Jonesa, jer je tvrdio da bi to ometalo proces prodaje matične kompanije Infowarsa, Free Speech Systems.

On je to učinio nakon što su roditelji Sandy Hooka pokušali zaplijeniti novac od Free Speech Systemsa, potez koji je Murray rekao da bi "bacio posao u haos".

"Upravnik traži intervenciju ovog suda kako bi spriječio vrijednosno destruktivno hvatanje novca i omogućio da se odvija uredan proces", napisao je u podnesku.

"Pokušat ću ići naprijed i maksimizirati iznos novca koji možemo zaraditi na Infowarsu kako bismo onda imali gašenje", rekao je Jones ispred suda nakon prethodnog ročišta o stečaju, prema CNN-u.

Godinama je Jones, 50, lažno tvrdio da je napad u Sandy Hooku "insceniran" u složenoj zavjeri kako bi se ograničila prava na oružje. Lažne teorije dovele su do uznemiravanja i prijetnji smrću porodicama žrtava.

Ne propustite