JOŠ IM JE OVO TREBALO:Konzervisana hrana kojoj je istekao rok trajanja uzrokuje trovanje Palestinaca

Svijet
JOŠ IM JE OVO TREBALO:Konzervisana hrana kojoj je istekao rok trajanja uzrokuje trovanje Palestinaca

Konzumacija konzervisane hrane s isteklim rokom trajanja u Pojasu Gaze zbog velike nestašice hrane izazvala je trovanje Palestinaca, objavila je u ponedjeljak Kancelarija za medije Vlade u Gazi.

Iz kancelarije navode da "ljudi konzumiraju konzervisanu hranu kojoj je istekao rok trajanja, što uzrokuje veliki broj trovanja".

- Glad i bolesti su u porastu među stanovništvom Gaze, a posebno pogađaju djecu, dodaje se u saopćenju.


Kancelarija je optužila Izrael za implementaciju sistematske politike gladovanja i sprječavanje stanovnika Gaze da se liječe.

Dodaje se i da su izraelske snage gađale opštinske ekipe koje pokušavaju da obnove bunare za vodu u regionu.

- Izraelska vojska je direktno gađala i timove civilne zaštite, namjerno ih onesposobljavajući, ističe se u saopštenju.

 
Zbog rata i izraelskih ograničenja, koja krše međunarodne zakone, Palestinci u Pojasu Gaze, posebno u sjevernim područjima, suočavaju se s ekstremnom nestašicom hrane, vode i lijekova, što dovodi do smrti od gladi.

Martin Griffiths, podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja, predvidio je 12. juna da će se polovina stanovništva Pojasa Gaze suočiti sa smrću i izgladnjivanjem do sredine jula ako se ne ukine blokada humanitarne pomoći.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

 
Više od 37.500 Palestinaca je od tada ubijeno u Pojasu Gaze, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, prenosi Anadolija.
#GAZA#PALESTINA#TROVAJE#KONZERVE#GLAD#IZRAEL#HAMAS 

Ne propustite