Evo kako da spriječite oticanje nogu na vrućini

Porodica i zdravlje
Evo kako da spriječite oticanje nogu na vrućini

Stopala mogu oticati iz raznih razloga, a jedan od glavnih uzroka je dehidracija koja može izazvati zadržavanje vode u organizmu.

Kako temperature rastu, tako raste i čest problem oticanja nogu. Ako ste primijetili da su vam stopala nabubrela dok ste bili napolju na vrućini, niste sami, navodi Dan Everson Podiatriy.

Postoji nekoliko razloga za oticanje nogu, a dehidracija je jedan od glavnih krivaca. Kada smo dehidrirani, naš organizam pokušava da sačuva što više tečnosti, što može dovesti do nakupljanja vode u tkivima i oticanja ekstremiteta.

Zašto noge otiču tokom ljeta?

Pored dehidracije, produženo stajanje ili sedenje, posebno na visokim temperaturama, može povećati pritisak unutar vena u nogama i stopalima. Ovo može smanjiti cirkulaciju krvi i dovesti do nakupljanja tečnosti i otoka. Zbog toga osobe koje provode dosta vremena na nogama ili sedeći u toplim uslovima moraju biti posebno oprezne.

Takođe, određena medicinska stanja kao što su srčane, bubrežne ili jetrene bolesti mogu biti povezane sa oticanjem nogu.

Otok nogu, medicinski poznat kao edem, obično se javlja kada se previše tečnosti nakupi u tkivima nogu uslijed loše cirkulacije ili visokog pritiska u krvnim sudovima. Toplota dodatno pogoršava ovaj problem jer stimuliše zadržavanje vode i soli u organizmu, što može uzrokovati oticanje.

Kako sprečiti oticanje nogu tokom leta?

Postoji nekoliko strategija i pokoji trik koje možete primeniti kako biste sprečili ili smanjili oticanje nogu:

1. Izbegavajte toplotu kad god je to moguće: Sedite u hladovini ili boravite u klimatizovanim prostorijama. Koristite ventilator ili rashladni sprej za noge. Izbegavajte previše tople kupke, tuševe ili saune.

2. Pazite na ishranu: Konzumirajte hranu sa manje natrijuma kao što su lagane supe, salate i jela koja nisu preterano začinjena solju. Izbjegavajte prekomjerno konzumiranje obrađene hrane koja je često bogata solju.

3. Pijte dovoljno vode: Povećajte unos vode kako biste održavali hidrataciju organizma i pomogli mu da izbaci višak soli.

4. Nosite udobnu obuću: Koristite cipele koje pružaju dobru podršku i koje su napravljene od prozračnih materijala kako biste smanjili rizik od oticanja.

5. Redovno vježbajte: Hodanje, plivanje ili vožnja bicikla mogu poboljšati cirkulaciju krvi i sprečiti nakupljanje tečnosti u nogama.

6. Podignite noge: Kad god je moguće, podignite noge iznad nivoa srca kako biste smanjili pritisak na vene u nogama i olakšali drenažu tečnosti.

7. Razmislite o unosu magnezijuma: Dnevni unos magnezijuma može pomoći u održavanju hidratacije i smanjenju otoka. Pre nego što započnete sa dodatkom, konsultujte se sa lekarom ako imate zdravstvene probleme.

Primenom ovih saveta i pokojeg trika možete značajno smanjiti mogućnost oticanja nogu tokom ljetnjih mjeseci.

Ne propustite