Izrael nastavio napade na Gazu

Svijet
Izrael nastavio napade na Gazu

Izraelska vojska danas je nastavila udare po Gazi, nakon što je Međunarodni komitet Crvenog krsta saopćio da su 22 osobe ubijene u granatiranju koje je oštetilo njenu kancelariju na opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

Razmjena vatre preko libanske granice između Izraela i moćne militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran također je eskalirala posljednjih sedmica, izazivajući strah od širenja rata.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) António Guterres izjavio je u petak da prekogranična neprijateljstva ne smiju da pretvore Liban u “još jednu Gazu”, upozoravajući na rizik od izazivanja “nezamislive” katastrofe.

Njegovo upozorenje stiglo je nakon što je Izrael pojačao svoje udare u pojasu Gaze, gdje je jedna bolnica u gradu Gaza prijavila najmanje 30 mrtvih u petak.

Borbe su nastavljene ovog jutra, a svjedoci su izvještavali o sukobima između militanata i izraelskih snaga u gradu Gaza. U gradskom naselju Zejtun, izraelski helikopteri su pucali na militante, rekli su svjedoci.

Izraelska vojska je u međuvremenu saopćila da su trupe nastavile da provode operacije u centralnoj Gazi “eliminišući nekoliko naoružanih terorista i razbijajući terorističku infrastrukturu u toj oblasti”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Borbeni avioni i dodatni avioni pogodili su brojne terorističke ciljeve u Pojasu Gaze, uključujući naoružane teroriste, skladišta oružja i dodatnu terorističku infrastrukturu”, dodaje se.

U južnoj Gazi, Međunarodni komitet Crvenog krsta je saopćio u petak da su 22 beživotna tijela i 45 ranjenih osoba prebačeno u terensku bolnicu Crvenog krsta nakon granatiranja “projektilima teškog kalibra” u blizini kancelarije te humanitarne organizacije u Gazi.

“Gađanje tako opasno blizu humanitarnih struktura dovodi u opasnost živote civila i humanitaraca”, saopćeno je iz MKCK-a na društvenoj mreži X.

Ministarstvo zdravlja na teritoriji kojom upravlja Hamas okrivilo je Izrael za granatiranje, rekavši da je u napadu poginulo 25 osoba i 50 ranjeno u južnoj priobalnoj oblasti Al-Mavasi, gdje se hiljade raseljenih ljudi sklanjaju u šatore.

Portparol izraelske vojske nije priznao bilo kakvu ulogu u incidentu, ali je rekao da su “u toku revizije”.

Na sjeveru Pojasa, teritorijalno ministarstvo zdravlja navodi da je direktor bolnice Al-Ahli u gradu Gazi prijavio 30 mrtvih u vazdušnim napadima. Portparol Agencije za civilnu odbranu Mahmud Basal rekao je da je pet opštinskih radnika poginulo kada je bombardovana garaža u gradu.

Izraelska invazija na Gazu počela je nakon napada Hamasovih militanata iz te palestinske teritorije 7. oktobra na južni Izrael. U napadu je ubijeno 1.194 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a zasnovanim na zvaničnim podacima Izraela.

Militanti su također uzeli više od 100 talaca.

U višemesečnoj izraelskoj ofanzivi ubijeno je najmanje 37.431 osoba, takođe uglavnom civila, navode u Ministarstvu zdravlja Gaze koje je pod kontrolom Hamasovih militanata.

Rat je uništio veći dio infrastrukture Gaze i ostavio stanovnike bez hrane, goriva i drugih osnovnih stvari.

Ne propustite