Spektakl u svemiru: Uskoro ćete na nebu vidjeti nešto što se doživi samo jednom u životu

Nauka i tehnologija
Spektakl u svemiru: Uskoro ćete na nebu vidjeti nešto što se doživi samo jednom u životu

U sazviježđu Corona Borealis, udaljenom više od 2.500 svjetlosnih godina, nalazi se zvijezda nazvana T Coronae Borealis, koja se priprema za spektakularnu eksploziju. Kada do toga dođe, privremeno će postati jedan od najsjajnijih objekata na noćnom nebu.

Astronomi s nestrpljenjem očekuju ovaj događaj jer će pružiti dragocjene podatke o vrsti eksplozije zvijezda poznate kao klasična nova. T Coronae Borealis poznata je po tome što eksplodira jednom svakih 80 godina, već najmanje osam stoljeća.

Rebekah Hounsell iz NASA-inog Goddard Space Flight Centra ističe: "Ovo je prilika koja se događa jednom u životu. Nevjerovatno je uzbudljivo biti tako blizu ovog događaja i imati priliku promatrati ga uživo."

Važno je napomenuti da klasične nove nisu isto što i supernove, koje su kataklizmičke eksplozije koje gotovo potpuno uništavaju zvijezdu. Klasične nove su manje eksplozije koje ostavljaju zvijezdu uglavnom netaknutom, ali oslobađaju ogromnu količinu energije i materijala u svemir.

T Coronae Borealis je binarni zvjezdani sustav koji se sastoji od bijelog patuljka, ostatka kolabirane jezgre zvijezde poput Sunca, i njegovog pratitelja, pufastog crvenog diva. Bijeli patuljci su izuzetno kompaktni i gravitacijski snažni, što im omogućuje da privlače materijal s površine pufastog crvenog diva. Kada se dovoljno vodika nakupi na površini bijelog patuljka, dolazi do termonuklearne eksplozije koja izbacuje vodik u svemir.

Posljednji put smo svjedočili erupciji T Coronae Borealis u februaru 1946. godine, a sada je zabilježeno smanjenje svjetline što sugerira da bi se nova mogla dogoditi vrlo uskoro – možda čak prije septembra 2024. godine.

Naučnici su pozvali građanske astronome da pridonesu promatranjima ovog događaja, jer što više podataka prikupimo, bolje ćemo razumjeti ovu fascinantnu pojavu u svemiru. Teleskopi širom svijeta bit će usmjereni prema Corona Borealis kako bi se pratila nova i analizirali njeni sjajni izlasci.

Kao što ističe astrofizičar Koji Mukai iz NASA-e: "Rekurentne nove su nepredvidive i često iznenađujuće. Nikad ne znamo kako će se ponašati, ali to je ono što čini ovo istraživanje tako uzbudljivim. Vidjet ćemo kako će se T Coronae Borealis ponašati i kakve ćemo podatke prikupiti", javlja Klik.

Ne propustite