Toplota ubija na tri načina, stručnjaci otkrivaju kako

Porodica i zdravlje
Toplota ubija na tri načina, stručnjaci otkrivaju kako

Kritična tačka za bolest i smrt od prevelike vrućine je nekoliko stepeni niža nego što su stručnjaci ranije mislili, saopštili su istraživači.

Dok temperatura raste na početku ljeta u mnogim dijelovima svijeta, ono što se dešava unutar ljudskog tijela može da postane bitka na život ili smrt čiji ishod odlučuje samo nekoliko stepeni Celzijusa.

“Osnovna temperatura tijela u mirovanju je obično oko 37 stepeni Celzijusa. To je samo sedam stepeni manje od katastrofe u obliku toplotnog udara”, rekao je Ollie Jay, profesor za pitanja toplote i zdravlja na Univerzitetu u Sidneju.

On kaže da toplota ubija na tri načina. Prvi je toplotni udar, odnosno kritično povećanje tjelesne temperature koje uzrokuje otkazivanje organa, prenio je AP.

Kada unutrašnja temperatura tijela postane previsoka, tijelo preusmjerava krv prema koži da bi se ohladilo. Međutim, to odvlači krv i kiseonik iz želuca i crijeva i može da omogući prodor toksina u krvotok.

“To pokreće kaskadu posljedica. Zgrušavanje svuda po tijelu, otkazivanje više organa i, na kraju, smrt”, rekao je Jay.

Najveći ubica na vrućini je opterećenje srca, posebno za ljude koji imaju kardiovaskularne bolesti, dodao je australijski profesor.

Treći način na koji vrućina može da bude fatalna je dehidracija. Dok se ljudi znoje, gube tečnost do tačke koja može ozbiljno da optereti bubrege, a povećava i srčane probleme, rekao je profesor Jay.

Toplota utiče i na mozak i može da izazove zabunu ili poteškoće u razmišljanju, reklo je nekoliko ljekara.

“Jedan od prvih simptoma da ste u nevolji zbog vrućine je ako se zbunite”, rekla je profesor za javno zdravlje i klimu na Univerzitetu u Vašingtonu Kristie Ebi.

Ne propustite