Šta se događa kada držite prozore zatvorene cijeli dan na vrućini

Porodica i zdravlje
Šta se događa kada držite prozore zatvorene cijeli dan na vrućini

Kada temperatura napolju poraste, a vi nemate klimu, da li je bolje da prozori budu širom otvoreni ili zatvoreni cijeli dan?

Mišljenja su podijeljena. Neki kažu da je poželjno da otvorite prozore i pustite što više vazduha unutra, dok drugi misle da ako želite da se zaštitite od nesnosne vrućine, bolje je da prozori budu zatvoreni. Na kraju krajeva, izbor zavisi uglavnom od ličnih preferencija.

Postavlja se pitanje da li je štetno da nam prozori budu zatvoreni baš cijeli dan?

Redovna ventilacija prostorije važna
Istraživanja pokazuju da se kvalitet vazduha, posebno u manjim prostorima (kućna kancelarija, čak i u spavaćim sobama!) brzo pogoršava. U studiji koja je ispitivala kvalitet vazduha u spavaćoj sobi, u većini slučajeva izmjereni nivoi CO2 značajno su premašili preporučene vrijednosti. U nekim slučajevima bili su i do 75 posto veći!

Loš kvalitet vazduha ne utiče negativno samo na vaš san, već i dodatno narušava vaše opšte zdravlje i blagostanje, radnu efikasnost i koncentraciju.

Istraživači sa Njujorškog medicinskog univerziteta proučavali su dvije posljednje stavke. Oni su, naime, okupili 24 zdrave odrasle osobe u zatvorenoj prostoriji i testirali njihovu sposobnost za donošenje odluka na različitim nivoima koncentracije ugljen-dioksida. Analizom dobijenih rezultata, istraživači su otkrili da visoka koncentracija ovog prirodnog gasa značajno usporava misaone procese dobrovoljaca.

Za referencu: nivo ugljen-dioksida napolju je oko 380 na milion čestica, ali nivo u zatvorenom prostoru može biti mnogo veći (zbog disanja) – u prenatrpanim kancelarijama ili salama za sastanke nivo često dostiže 1.000, a ponekad i 3.000 na milion čestica, kažu istraživači.

Naravno, ne smijemo zaboraviti da su u vazduhu prisutni i drugi zagađivači, a ni činjenicu da veća vlažnost vazduha čini toplotu još neprijatnijom, što također može da oteža održavanje koncentracije.

Šta se najčešće preporučuje na vrućini?
Zbog svega navedenog važno je da kuća ili stan budu dobro provjetreni čak i kada temperature porastu. Zatvaranje prozora i spuštanje roletni tokom cijelog dana poželjno je samo kada niko nije kući.

Ako pak provodite veći dio dana u svom domu, većina stručnjaka preporučuje da se prozori otvaraju nekoliko puta dnevno (najmanje po 5 minuta) čak i kada je napolju veoma toplo. Idealno je da napravite promaju i nakon toga odmah zatvorite prozore da biste se zaštitili od vrućine.

Kada nas uhvati toplotni talas, optimalno je provjetravati u ranim i još hladnim jutrima i u kasnim večernjim satima, ali i tokom noći. U ostalim periodima poželjno je da prozori budu zatvoreni, posebno oni koji su izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti, piše Aktivni.si.

Ne propustite