Nove vijesti o neviđenom kolapsu elektromreže,došlo je do eksplozije, oglasila se i hrvatska SOA

Aktuelno
Nove vijesti o neviđenom kolapsu elektromreže,došlo je do eksplozije, oglasila se i hrvatska SOA

Uzrok višesatnog prekida snabdijevanja elektrričnom energijom zbog kojeg su oko 12.30 sati bez struje su dijelovi Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore te Albanije još nije službeno potvrđen.

Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema HOPS-a (Hrvatrski oeprator prijenosnog sisrtema) izjavio je da su u roku od od dva do tri sata od početka poremećaja sa strujom svi potrošači u Hrvatskoj bili ponovo napojeni.

Splet okolnosti
"Zadnje što znam da je dio potrošača u Kaštelima i oko Knina dobio električnu energiju", rekao je za HRT direktor elektroenergetskog sisrtema Danko Blažević.

Pojasnio je da se dogodio nesretni splet okolnosti te su dva dalekovoda, jedan u Crnoj Gori, drugi u Albaniji u kratkom vremenu ispala iz pogona, prenosi Jutarnji list.

Dodao je da u BiH imaju problema s povratkom termoelektrana u pogon.

"Hidroelektrane srazmjerno brzo se vraćaju u pogon, ali termoelektrane trebaju malo više, tako da vjerujemo da će i kod njih biti u redu", zaključio je Blažević za HRT.


Blažević je rekao da se za istragu takvih incidenata na evropskom nivou osnivaju tzv. ekspert paneli, a predviđeno vrijeme istrage je šest mjeseci.

A nakon totalnog nestanka električne energije danas u 12.25 sati, Elektroprivreda BiH je počela postepeno da vraća hidroelektrane i termoelektrane u pogon.

Zalagenjam radnika Elektroprivrede BiH nije došlo do kvarova na proizvodnim objektima kompanije, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP Elektroprivreda BiH.

Iz crnogorskog ministarstva energetike soapćili su da je do nestanka struje došlo zbog naglog povećanja potrošnje električne energije izazvanog visokim temperaturama, ali i zbog same vrućine.


Pojašanjavaju da su sistemi distribucije električne energije povezani su širom Balkana radi prijenosa i trgovine.

Evropska mreža
I Evropska mreža operatora prijenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E) objavila je saopćenje o nestanku struje na jugoistoku Evrope u kojem je potvrdila da je došlo do incidenta te najavila detaljnu istragu.

"Dana 21. juna 2024. oko 12.20 sati došlo je do velikog mrežnog incidenta u jugoistočnom dijelu strujne mreže kontinentalne Europe.

Ovaj incident izazvao je nestanak struje na mreži u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te dijelovima Hrvatske.

Nadležni operateri prijenosnog sistema, u suradnji s operaterima iz susjednih zemalja, struju su u sistem vratili za približno dva sata s ciljem minimiziranja utjecaja ovog poremećaja na potrošače.

ENTSO-E trenutno prikuplja sve relevantne tehničke podatke o ovom događaju i objavit će više informacija čim prije bude mogao.

U skladu s metodologijom klasifikacije incidenata odbor operatera sisterma ENTSO-E-a će proizvoditi detaljnu istragu ovog slučaja u nadolazećim sedmicama, uz potporu panela stručnjaka", objavio je ENTSO-E.

Obo tijelo koordinira rad državnih evropskih operatera prijenosa struje.

Inače, čim su doznali za ovu situaciju, u cijelu priču uključila se i hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija, potvrđeno je Dnevniku Nove TV.

Iz SOA-e su dodali da se ne radi o hibridnom ratovanju ni hakerskom napadu.

Došlo do eksplozije?
Crnogorske dnevne novine Pobjeda navode da je eksplozija na 400 kilovata dalekovoda Crnogorskog elektroprijenosnog sistema (CGES) dovela do nestanka struje u gotovo cijeloj Crnoj Gori.

Izvor je Pobjedi rekao da će u sanaciji morati sudjelovati helikopteri. Pobjeda kaže da CGES s tim podatkom još nije izašao u javnost.

(raport.ba)

Ne propustite