Pogledajte koje je najpopularnije ime za djevojčice na svijetu: Poruka koju nosi je snažna

Zanimljivosti
Pogledajte koje je najpopularnije ime za djevojčice na svijetu: Poruka koju nosi je snažna

Ovo ime na svim jezicima zvuči isto i predivnog je značenja

Trenutno najpopularnije ime na svijetu za djevojčice – Sofija, lako se izgovara na mnogim jezicima, a znači mudrost.

Do tog zaključka došla je američka stručnjakinja za imena Laura Vatenberg, koja navodi da su Meksiko, Italija, Rusija i Amerika među zemljama sa najviše djevojčica koje nose ovo ime.

“Nevjerovatno je da na toliko različitih jezika i u toliko različitih kultura jedno ime zvuči isto. To svakako govori nešto o načinu na koji se kultura danas prenosi”, kaže Vatenberg.

Meksiko, Rusija, Argentina, Italija, Švajcarska, Estonija, Čile i Slovačka su zemlje u kojima roditelji svojim djevojčicama najčešće daju ime Sofia. Ovo ime je među tri je najpopularnija imena u čak 20 zemalja.

Ovo ime je i u Srbiji popularno. Do 2000. godina malo devojčica u Srbiji je nosilo ovo ime, ali trebalo je samo šest godina da postane omiljeno. I tako, od 2016. do 2022. godine Sofija je najčešće žensko ime u našoj zemlji.

Riječ je o jednom od najstarijih imena, koje se pojavljuje još u antičkoj Grčkoj. Potiče od grčke riječi Σοφία (Sophía), što znači „mudrost“, „znanje“, „veština“.

Takođe, vjeruje se da je ime poteklo od reči philosophia, što znači znanje, rad, mudrost, pamet. Opisna značenja imena Sofija su i žena koja je oličenje pameti i znanja, ljubav prema mudrosti.

O tome koliko je staro ime govori i činjenica da u Ohridu postoji crkva Svete Sofije, za koju se pretpostavlja da je nastala u 10. veku, što govori o tome koliko je ovo ime dugo na Balkanu.

Neki etimolozi tvrde da su iz imena Sofija (ili Sofia) nastala dva takođe popularna ženska imena – Sonja i Sanja.

Ne propustite