Amerikanci zabrinuti da bi Hezbolah mogao nadvladati izraelski Iron Dome u slučaju rata

Svijet
Amerikanci zabrinuti da bi Hezbolah mogao nadvladati izraelski Iron Dome u slučaju rata

Američki dužnosnici ozbiljno su zabrinuti da bi u slučaju punog rata između Izraela i Hezbolaha, ova grupa mogla nadvladati izraelsku protuzračnu odbranu na sjeveru, uključujući i hvaljeni sistem protuzračne obrane Iron Dome, rekla su tri američka dužnosnika CNN.

žStrahovi, za koje su američki dužnosnici rekli da im ih je saopćio i Izrael, da bi Iron dome mogao biti ranji na Hezbollahov golemi arsenal projektila i bespilotnih letjelica samo rastu jer Izrael sve više pokazuje američkim dužnosnicima da se priprema za kopneni i zračni prodor u Liban.

Izraelski dužnosnici rekli su SAD-u da planiraju premjestiti resurse iz južnog dijela Gaze u sjeverni Izrael u pripremi za moguću ofanzivu protiv skupine, rekli su američki dužnosnici za CNN u srijedu.

"Procjenjujemo da će barem neke Iron Dome baterije biti preopterećene", rekao je viši dužnosnik uprave.

Izraelski dužnosnik rekao je da će to biti vjerovatnije ako bi Hezbollah izveo napad velikih razmjera uglavnom koristeći precizno navođeno oružje, od čega bi odbrana sustava mogla biti izazovna. Hezbollah je godinama skladištio precizno vođeno streljivo i projektile iz Irana, zbog čega je Izrael više puta izrazio zabrinutost.

Ranije ovog mjeseca, Hezbolah je objavio video koji navodno prikazuje dron kako napada i oštećuje bateriju Iron Dome u vojnoj bazi u sjevernom Izraelu. Izraelski tisak izvijestio je da je to prvi dokumentirani slučaj da je sistem uspješno pogođen.

IDF je rekao da nije svjestan bilo kakve štete na sistemu. Ali izraelski dužnosnici rekli su SAD-u da vjeruju da biIron Dome mogao biti ranji, posebno u sjevernom Izraelu, i bili su iznenađeni sofisticiranošću Hezbolahovih dosadašnjih napada, rekla su dva američka dužnosnika. Glavna briga je Hezbolah koji koristi veliki broj precizno vođenog streljiva i projektila, rekao je izvor upoznat s prijetnjom.

Libanska grupa također je ovaj tjedan objavila devetominutni video, snimljen dronom, koji prikazuje osjetljive izraelske vojne lokacije u nekoliko izraelskih gradova.

Drugi američki dužnosnik priznao je CNN-u da će Izraelu u slučaju potpunog rata najviše trebati dodatni sustavi protuzračne odbrane i popuna Iron Domea, koju bi pružio SAD. IDF je odbio komentirati.

Iron Dome je temeljan za odbranu Izraela i američka vlada potrošila je više od 2,9 milijardi dolara na program, prema Kongresnoj službi za istraživanje. Izraelske odbrambene snage rekle su da se sustav pohvalio stopom uspješnosti od 95,6% tokom raketne paljbe koju je prošle godine ispalio Islamski džihad, tako da bi Hezbollah, ako bi nadjačao izraelsku obranu od projektila, ugrozio živote izraelske vojske i civila.

Ne propustite