ČESTO SE BUDITE IZMEĐU 3 I 4 SATA UJUTRO? Postoji razlog zašto se to dešava

Porodica i zdravlje
ČESTO SE BUDITE IZMEĐU 3 I 4 SATA UJUTRO? Postoji razlog zašto se to dešava

Često se budite između tri i četiri sata ujutro? Ne brinite, to nije slučajno – iza toga stoji medicinski fenomen.

Buđenje u isto vrijeme tijekom noći povezano je s razinama hormona, točnije s interakcijom melatonina, serotonina i kortizola. Melatonin nam je poznat kao hormon spavanja, koji naše tijelo oslobađa u mraku, a zatim ga pretvara u hormon zadovoljstva – serotonin, dok je oslobađanje kortizola stresna reakcija tijela.

Oko tri sata nakon ponoći tjelesna temperatura nam značajno pada tijekom sna i nivo melatonina nam je visok. U isto vrijeme, kortizol i serotonin su vrloa niski, zbog čega dolazi do poremećaja ravnoteže hormona koji je neophodan za dobar san i lakše buđenje! Osim toga, dotok krvi u naš mozak je malo smanjen u određenim područjima u ovom trenutku, a kada se probudimo osobito smo osjetljivi na negativne emocije kao što su strah ili pesimizam. Tijekom ove faze ne samo da se lakše budimo noću, nego nam je teže ponovo zaspati jer brzo upadamo u negativne spirale misli, piše Krstarica.

Istraživači spavanja ovaj sat između tri i četiri noću nazivaju „vučjim satom“, što je izraz koji vjerojatno dolazi iz antičkih vremena, a označava vrijeme u gluho doba noći kada nitko nije budan – osim vukova.

Ako vam se dogodi buđenje tijekom vučjeg sata, dobra metoda za opuštanje je tehnika svjesnog disanja 4-7-8, koju je ustanovio dr. Mike Breus, na Tiktoku poznat kao @sleepdoctor. On preporučuje da, kad se probudite između tri i četiri sata, udišete oko četiri sekunde, zadržite dah sedam sekundi i ponovno izdišite osam sekundi.

Ne propustite