Slijedi vrhunac visokih temperatura u junu: OVO JE PROGNOZA

Aktuelno
Slijedi vrhunac visokih temperatura u junu: OVO JE PROGNOZA

Do vikenda vrhunac žege. Za vikend postepeno popuštanje vrućina uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Naredna sedmica ne tako vrela kao ova.

Ovo je prognoza meteorološke stranice BHMeteo.

Federalni hidrometeorološko zavod navodi da će petak u Bosni i Hercegovini biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i vruće. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

U Sarajevu pretežno sunčano prije podne. Umjereno povećanje oblačnosti u drugom dijelu dana. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 37°C.

Sa jugozapada u sklopu ciklonalne aktivnosti na zapadu Sredozemlja pristiže nam velika količina toplog vazduha. Temperature u dodatnom porastu i uskoro nas očekuje vrhunac aktuelnog toplotnog talasa. Petak prijeti lokalnim obaranjem rekorda u pogledu najviših temperatura izmjerenih u junu mjesecu.

Subota idalje vruća, na jugu i istoku zemlje gotovo podjednako topla kao i petak. Uporedo sa sjeverozapada počinje da pristiže sve nestabilniji vazduh donoseći najprije Krajini blaži pad temperatura. Od sredine dana i naveče sve nestabilnije. Uz očekivani dnevni razvoj naoblake u drugom dijelu dana lokalno su mogući pljuskovi sa grmljavinom. Na sjeveru, sjeveroistoku i istoku Bosne nije isključena pojava nevremena.

U nedelju popuštanje vrelina očekuje sve krajeve, očekivano najmanje jug zemlje gdje bi se vruće ali ne tako vruće vrijeme nastavilo.

Naredna sedmica sparna, topla ali ne tako vrela kao ova. Bilo bi i lokalnih pljuskova koji generalno ne bi previše narušili utisak ljeta.

Ne propustite