Konaković na sastanku ministara vanjskih poslova Strategije EU za Dunavsku regiju

Bosna i Hercegovina
Konaković na sastanku ministara vanjskih poslova Strategije EU za Dunavsku regiju

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova Strategije Evropske unije za Dunavsku regije (EUSDR) u Beču.

Sastanak, u okviru austrijskog predsjedanja EUSDR-om, bio je prilika za razmjenu mišljenja o evropskoj perspektivi regije i ostvarenom napretku država kao i razgovore o unapređenju regionalne saradnje kroz savladavanje svih izazova kada je riječ o globalnoj sigurnosnoj arhitekturi, posebno u kontekstu posljedica ruske agresije na Ukrajinu.

U obraćanju tokom sastanka ministar Konaković je naglasio da smo danas svjedoci sigurnosnih, privrednih i društvenih izazova ali i prijetnji, koji utječu na sva područja života. Dodao je da ove prijetnje nisu ograničene na određenu regiju ili kontinent, već da one imaju globalni utjecaj.

Osvrnuo se potom na rusku agresiju na Ukrajinu koja je otvorila novo poglavlje u savremenim historijskim kretanjima. Ocijenio je da je naša civilizacijska dužnost podržati suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i osuditi agresiju. Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina od samog početka u potpunosti podržavala stav Evropske unije te da svi odgovorni za kršenje međunarodnog prava počinjenog u ili protiv Ukrajine moraju biti izvedeni pred lice pravde, s obzirom da iz vlastitog iskustva znamo koliko je to važno.

Naglasio je da je Dunavska regija posebno izložena sigurnosnim prijetnjama te poručio da moramo zajedno djelovati i pojačati otpor prema destabilizirajućem utjecaju trećih strana, hibridnim prijetnjama i dezinformacijama. Kada je riječ o proširenju EU, ministar Konaković je istakao da je EUSDR izvrsna platforma za ravnopravnu saradnju i sinergiju s procesom proširenja EU. Ponovio je da se proces proširenja EU ne može posmatrati kao tehnički, već prvenstveno kao politički proces od geostrateške važnosti za cijelu Evropu. Upozorio je da bi usporavanje procesa proširenja EU i izostanak opipljivih koristi dovelo bi do euroskepticizma, što bi opet otvorilo prostor za utjecaj trećih strana.

Pozdravio je odluku Vijeća EU o novom Planu rasta za zapadni Balkan te izrazio nadu da će članice Evropske unije prepoznati važnost ubrzanog napretka Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana na evropskom putu. Na kraju je poručio da je naša zemlja posvećena europskim vrijednostima i regionalnoj saradnji te da se radujemo predstojećem predsjedanju Bosne i Hercegovine Strategijom EU za dunavsku regiju 2025. godine.

Na kraju sastanka ministri vanjskih poslova EUSDR usvojili su zajedničku izjavu pod nazivom “Deklaracija Beč Dunav”.

Ministar Konaković će učestvovati večeras na zajedničkoj radnoj večeri ministara vanjskih poslova Strategije EU za Dunavsku regiju, Grupe prijatelja zapadnog Balkana i zemalja zapadnog Balkana, čiji je domaćin savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg. Razgovarat će se o temi “Proširenje EU u vremenu velikih izazova”.

Strategija EU za Dunavsku regiju je makroregionalna strategija EU koju čini 14 država: Austrija, Bugarska, Češka Republika, Hrvatska, Njemačka (Baden Württemberg, Bavarska), Mađarska, Slovačka Republika, Slovenija, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Ne propustite