Kako da prepoznate da li ste dobra osoba: Ako osjećate ovo, nema greške - vi ste duša od čovjeka

Porodica i zdravlje
Kako da prepoznate da li ste dobra osoba: Ako osjećate ovo, nema greške - vi ste duša od čovjeka

Ako ste empata, onda znate da život sa tom osobinom nije ni malo jednostavan, ali istovremeno je dragocjen

Kada ste empata, lako poprimate osjećanja svog okruženja. Pa tako šta god da drugi osjećaju oko vas, vi ćete osjetiti njihova osjećanja. Štaviše, možda ćete toliko “provaliti” njihove emocije da ćete ih čak i usvojiti.

Na primer: Neko vam priđe ljut/tužan i pokušava to sakriti. Vi, s druge strane, odmah uočite tu tugu/bijes, pa je čak i usvojite.

To je najjednostavnija definicija empatije.

Kako se empatija razvija u čovjeku još uvijek je donekle misterija. Tajna je navodno u mozgu – tačnije u neuronima ogledala, za koje se kaže da su vrlo aktivni u empatima. Taj dio odgovoran je za ‘čitanje’ ili ‘osjećanje’ drugih.

Dakle, ako ste empata, u stanju ste da primijetite veoma male promjene u izrazu, govoru, tonu glasa drugih ljudi, dok neko drugi to uopšte ne primećuje. Ovi aktivni neuroni ogledala omogućavaju vam da osetite tuđe emocionalno stanje kao da je vaše.

Empati su izuzetno osjetljivi na vibracije, energiju ili atmosferu u prostoriji. Kada su, na primjer, okruženi mirom i tišinom, oni su u ravnoteži, jer to blagotvorno djeluje na njih, zbog čega vole da borave u prirodi, u bašti ili bilo gde drugo gde nema puno ljudi i buke.

Haotično, depresivno i negativno okruženje ih prilično brzo izbacuje iz ravnoteže i zamara. Pošto su empate veoma saosećajni i strpljivi slušaoci, prijatelji i poznanici im se često obraćaju za savjet, podršku i ohrabrenje, ali i često ih iskorištavaju.

Njihov odgovor je obično vrlo iskren i od velike pomoći onome kome je potrebno malo utjehe. Ako se prepoznajete u tome, budite oprezni kada postavljate granice sa drugim ljudima jer će mnogi poželeti da iskoriste tu vašu divnu osobinu. U redu je biti od pomoći voljenim osobama kada im je to potrebno, ali to znači i da im trebate činiti sve što vam zatraže.

Stil / odmorimozak.com

Ne propustite