Klimatolog otkrio šta nas očekuje: I čizme i kišobran i kupaći!

Bosna i Hercegovina
Klimatolog otkrio šta nas očekuje: I čizme i kišobran i kupaći!

Molimo jedan dio maja da ne glumi novembar, pa početak juna da ne glumi decembar, a onda da prestane da glumi tropski juli... Pod ove šaljive doskočice mogle bi se podvesti vremenske (ne)prilike kad nam za odlazak na posao trebaju sandale, a za povratak u najboljem slučaju kišobran i jakna, mada često i ne pomažu.

Red kiše, pa sunca i toplog vremena, red lokalnih nepogoda, poplave, ide red vjetrova, zatim prašina iz Sahare, onda slijedi plus 150 stepeni, dobro malo manje. Sve ove vremenske promjene, prenagle, u BiH smo osjetili u posljednja dva mjeseca. I uz sve to na šta smo izgleda već navikli, imali smo i superćelijske oluje, orkane, pijavice i u regiji. Šta se zapravo dešava sa vremenom?

VRIJEDNOST METEOALARMA
Klimatolog Dženan Zulum za Oslobođenje kaže da je riječ o vremenskim prilikama karakterističnim za ovo godišnje doba posljednjih nekoliko godina. Temperaturne oscilacije su velike, kao i promjenjivost vremena. On objašnjava i da su oluje, pa i superćelijske, prirodne i nisu novina za ovo područje.


- Dešavale su se i prije, samo ih je bilo znatno manje u odnosu na broj koji se registruje unazad pet, 10 ili 15 godina. Također, broj oluja nije stalan, mijenja se iz godine u godinu i javlja se najčešće u toplijem dijelu godine. “Sezona” počinje u aprilu ili maju i traje do kraja septembra ili oktobra, objašnjava on.

U junu i julu ih je najveći broj.

Ne propustite