ANALIZA/Šta Pjongjang može ponuditi Putinu– i koliko dugo?

Svijet
ANALIZA/Šta Pjongjang može ponuditi Putinu– i koliko dugo?

Ruski medij RIA javlja da su dvojica predsjednika potpisala sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Putin je Kimu poklonio ruski luksuzni automobil Aurus, admiralski bodež i set za čaj, izvijestili su ruski državni mediji pozivajući se na pomoćnika predsjednika Jurija Ušakova, prenosi CNN.

Ušakov nije razjasnio značaj ove kombinacije darova, ali je rekao da su "povezani s imidžom" ruskog predsjednika.

Ovo nije prvi put da je Putin Kimu poklonio automobil marke Aurus - posljednji mu je put poklonio limuzinu Aurus u februaru, no nije jasno koji model mu je ovaj put poklonio.

Sastanak je 'loša vijest za ostatak svijeta', kaže bivši analitičar CIA-e

Za jednog bivšeg analitičara CIA-e, Putinov posjet Pjongjangu naglašava kako dvije "države odbačene" učvršćuju svoje veze unatoč izolaciji od međunarodne zajednice.

"Mislim da je prilično jadno da se Putin mora oslanjati na 198. ekonomiju svijeta kako bi pomogao svojim ratnim naporima", rekla je Sue Mi Terry ranije za BBC News.

Terry je istaknula zabrinutost da partnerstvo dopušta Sjevernoj Koreji da učinkovito testira svoje oružje.

Ali Terry, koji je sada direktor u Wilson Center think tanku, rekao je da bi partnerstvo moglo trajati samo onoliko dugo koliko ruska invazija na njezinog susjeda. Moglo bi se pokazati kao malo više od "braka iz interesa za sada", sugerisala je.

Šta pakt znači za ruski rat u Ukrajini?

Putem ruskih novinskih agencija počinju izlaziti neki detalji o tome šta je u sporazumima koje su Rusija i Sjeverna Koreja danas potpisale u Pjongjangu.

Što je najupečatljivije, citira se kako predsjednik Vladimir Putin kaže da dokument uključuje klauzulu o uzajamnoj obrani: "Danas potpisani sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, uzajamnu pomoć u slučaju agresije na jednu od strana."

Agencije također citiraju Putinovu izjavu da Sjeverna Koreja ima pravo braniti se i da Rusija i Sjeverna Koreja mogu vojno sarađivati, iako je sporazum "odbrambene i miroljubive prirode".

Ovaj pakt o uzajamnoj obrani mogao bi imati posljedice za ruski rat u Ukrajini. Može li Rusija općenito uključiti Sjevernu Koreju u sukob, navodeći ukrajinske napade na ruske gradove poput Belgoroda ili regije pripojene Ukrajini koju sada smatra ruskim teritorijem.

Sada će se također postaviti pitanja o tome štaa bi Rusija mogla učiniti sljedeće kako bi ublažila sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je nedavno stavila veto na obnavljanje nadzornog odbora UN-a.

Osim detalja koji privlače naslove, Kremlj kaže da drugi potpisani dokumenti uključuju sporazume o izgradnji graničnog cestovnog mosta i saradnji u zdravstvu, medicinskom obrazovanju i znanosti.

Kim: 'Nova razina savezništva' s Rusijom

Kim Jong Un rekao je novinarima da će Sjeverna Koreja odgovoriti "bez oklijevanja" na "incidente ili ratove" s kojima se suočavaju njegova zemlja ili Rusija, nakon potpisivanja novog sporazuma s Moskvom.

Kim nije pojasnio što će odgovor uključivati ​​ili šta on smatra "incidentom ili ratom".

To je rekao nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio novinarima da će novi pakt omogućiti "uzajamnu pomoć" u slučaju "agresije" na bilo koju od njih.

"Neće biti nikakvih razlika u tumačenju, ili oklijevanja, ili kolebanja u izvršavanju dužnosti da zajedničkim snagama odgovorimo na razne incidente ili ratove s kojima su naše zemlje već suočene, ili ćemo se suočiti s nama u budućnosti", rekao je sjevernokorejski čelnik .

Kim je također izjavio da je odnos između Sjeverne Koreje i Rusije podignut "na novu razinu savezništva".

Novi sporazum između dviju zemalja je "u potpunosti miran i obrambeni", dodao je Kim.

Rekao je da će ugovor ubrzati stvaranje "multipolarnog svijeta" u kojem nijedna dominantna zemlja ne može imati hegemonijsku moć.

Šta Pjongjang može pružiti – i koliko dugo?

Velik dio sjevernokorejskog starijeg naoružanja niske tehnologije temelji se na tehnologiji iz sovjetske ere, što znači da se može ugraditi u postojeće ruske sisteme. U posljednjih nekoliko dana Washington je još jednom ponovio svoju tvrdnju da je Pjongjang Rusiji isporučio desetke balističkih projektila i hiljade kontejnera streljiva za upotrebu u Ukrajini.

I Rusija i Sjeverna Koreja poriču bilo kakav transfer oružja - što predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Još jedna stvar koju treba zapamtiti je koliko je Pjongjang ograničen u onome što može pružiti Moskvi. Nejasno je koliko i koliko dugo mogu isporučivati ​​streljiva.

Ali također nije jasno hoće li bilo koje novo oružje koje je nedavno proizvedeno u Sjevernoj Koreji biti kompatibilno s ruskim operativnim sistemima ili se može masovno proizvoditi i lako isporučivati.

(CNN, prevod Novi.ba)

Ne propustite