Najavljena posebna sjednica NSRS u julu, dolazi Ana Brnabić

Bosna i Hercegovina
Najavljena posebna sjednica NSRS u julu, dolazi Ana Brnabić

"Klub Bošnjaka u Vijeću naroda je pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer smatra da ova dva zakona, posebno izmjene izbornog zakona RS zadiru u nadležnosti Ustava BiH, ali i izbornog zakona države BiH”, poručio je Mirsad Duratović, potpredsjednik NSRS.

Narodna skupština RS oba zakona je usvojila 19. aprila, a Klub Bošnjaka deset dana kasnije pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, tvrdeći da oba zakona narušavaju Ustav, zakone i državne nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Izbornim zakonom RS predviđa se da entitetska izborna komisija preuzme zakonsku ulogu Centralne izborne komisije (CIK) BiH u organizovanju lokalnih izbora u RS, ali i opštih izbora za predsjednika i potpredsjednike RS, te parlament RS.

Usvajanje tog zakona osudili su predstavnici međunarodne zajednice ocjenjujući ga kao direktan napad na državnu strukturu BiH.

Iz CIK-a je, takođe, ranije saopšteno da su jedino oni nadležni za održavanje izbora u BiH.

Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, koji je donesen na prijedlog vladajućih stranaka predvođenih SNSD-om, predviđa da će za uspješnost referenduma biti potrebna većina izašlih glasača, a ne većina ukupnog broja glasača upisanih u birački spisak kako to predviđa važeći zakon.

Stranke u RS izaći će na izbore predstojeće po izbornom zakonu BiH. Također, u četvrtak je kolegijum NSRS nakon koga će biti utvrđeni termini održavanja dvije posebne sjednice NSRS.

Jedna je svečana gdje će biti predsjednica NS Srbije Ana Brnabić. Na sjednici trebalo bi da se nađe i deklaracija usvojena na svesrpskom saboru u Beogradu.

Ne propustite