Južna Koreja: Vojnici sa sjevera prešli granicu, naletjeli su na mine i stradali

Svijet
Južna Koreja: Vojnici sa sjevera prešli granicu, naletjeli su na mine i stradali

Južnokorejska vojska ispalila je hice upozorenja na sjevernokorejske vojnike koji su prešli liniju vojne demarkacije na granici između dviju država, prema južnokorejskom Združenom stožeru (JCS).

Između 20 i 30 vojnika je jutros za 20 metara prešlo granicu koja prolazi sredinom demilitarizirane zone, a vratili su se prema sjeveru nakon što je Južna Koreja ispalila hice upozorenja, prema dužnosniku JCS-a.

JCS ne misli da su vojnici granicu prešli namjerno, objavila je novinska agencija Yonhap. Sjevernokorejski vojnici su također pretrpjeli više žrtava zbog eksplozije mina u demarkacijskoj zoni, rekao je dužnosnika JCS-a za medije.

Sjeverna Koreja očekuje Putina

Sjevernokorejska vojska od travnja provodi razne aktivnosti uzduž granice, uključujući raspoređivanje vojnika i postavljanje mina, dodao je dužnosnik. Čini se da su takve aktivnosti dio napora da se postroži kontrola granice i spriječi da Sjevernokorejci prebjegnu na jug, kazao je.

"Južnokorejska vojska pomno prati aktivnosti sjevernokorejske vojske u pograničnom području te blisko surađuje sa zapovjedništvom Ujedinjenih naroda", citiralo je priopćenje dužnosnika.

JCS je objavio fotografije za koje je rekao da prikazuju skupine sjevernokorejskih vojnika kako uklanjanju željezničke tračnice koje spajaju dvije Koreje te pojačavaju vojne ceste i postavljaju mine.

Do incidenta je došlo u vrijeme kada se u Sjevernoj Koreji očekuje ruski predsjednik Vladimir Putin, koji će danas i sutra po prvi put posjetiti zemlju u 24 godine, prema dvjema državama.

Ne propustite