Često zaboravljate po šta ste krenuli? Ne, nije demencija - ovaj fenomen ima svoj naziv

Zanimljivosti
Često zaboravljate po šta ste krenuli? Ne, nije demencija - ovaj fenomen ima svoj naziv

Po šta sam ono krenuo/la, pitanje je koje ste barem nekoliko puta u svom životu izustili ne znajući zašto upravo hodate prema špajzu. Ili, možda ste iskusili doživljaj stajanja pred vratima vlastitog stana pokušavajući se prisjetiti svih scenarija gdje ste mogli ostaviti ključeve.

A sigurni smo da ste jednom primili ili poslali poruku prijatelju kako ga već 15 minuta čekate na dogovorenom mjestu za kafu pritom i ne sluteći da je osoba zaboravila na taj dogovor.

Prospektivno pamćenje

Koliko god se sad činile smiješne ove i druge situacije, vjerujemo da vam u trenutku agonije nije bilo nimalo do smijeha. Ipak, postoji objašnjenje, a stručnjaci ga nazivaju prospektivnim pamćenjem, odnosno pamćenjem nečega što trebamo napraviti u budućnosti. Za razliku od njega, pojam pamćenje obično se odnosi na sjećanja na stvari koje su se dogodile u prošlosti.

Prisjećanje na obaveze koje nam slijede poput odlaska u nabavku namirnica nakon posla, uključuje drugačija područja mozga nego sjećanje na događaje i činjenice koje su se dogodile u prošlosti. Ipak, naše prospektivno pamćenje mogu dodatno remetiti stanja poput Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, ali i pretjerana izloženost stresu, multitasking te konzumacija alkohola.

Učinkoviti trikovi prisjećanja

Ipak, ako se ponekad i dalje uhvatite da hodajući prema nekoj prostoriji, ne znate po šta ste tačno krenuli, mogu vam pomoći sljedeći trikovi:

1.Vizualizacija

Vizualni znakovi imaju snažnu sposobnost pokretanja budućeg pamćenja. To mogu biti nacrtani znakovi na komadu papira koji će stajati pored vašeg računara. Primjerice, oblik kućice koja će vas podsjetiti da nakon posla odete u prodavnicu (pritom ne morate biti umjetnik, važno je da vi razumijete na što vas nacrtani znak upozorava). Također, to mogu biti razne pametne aplikacije koje će poslužiti kao podsjetnik ili predmet koji ćete staviti na vama vidljivo mjesto.

2. Rutina

Sve dok vam ne postane rutina, važan dnevni zadatak poput pisanja zadaće, odlaska u teretanu ili u nabavku namirnica pokušajte smjestiti u uvijek iste vremenske okvire.

3. Verbalizacija

Nekima će prospektivnom pamćenju pomoći izražavanje riječima i to naglas. ‘Kad se pojavi situacija X, napravit ću Y.‘

4. Gestikulacija

Drugima će izražavanje gestama biti učinkovitije od govora naglas. Primjerice, ako se želite sjetiti zaliti svoje biljke kad dođete kući, koristite se pantomimom koja će, opet, samo vama biti značajna i služiti kao podsjetnik na zadatak koji želite napraviti, piše Živim.

Ne propustite