Opasan savez: Šta Putin želi od Kima i hoće li to dobiti?

Svijet
Opasan savez: Šta Putin želi od Kima i hoće li to dobiti?

Prvo, Putinu je potrebna municija da bi održao svoju ratnu mašinu u Ukrajini.

"Moramo imati na umu da je započeo ovu vezu na osnovu svoje potrebe za artiljerijom, municijom i raketama za svoju invaziju na Ukrajinu i on će zadržati te potrebe još neko vrijeme", kaže Bruce Bennett, viši analitičar odbrane u RAND Corp u SAD-u, prenosi BBC.

Jeffrey Lewis, stručnjak za Sjevernu Koreju na Institutu za međunarodne studije Middlebury, slaže se i kaže: "Rusija dobija mnogo jeftinog oružja, uključujući balističke rakete."

Osim odbrane, jačanje odnosa sa Sjevernom Korejom također igra na Putinove napore da potkopa međunarodne sankcije, kažu analitičari.

„Jačanje veza sa svojim starim hladnoratovskim partnerom omogućava Rusiji da potkopa režim međunarodnih sankcija, da se suprotstavi svim sugestijama da su SAD i njeni saveznici bili u stanju da izoluju Moskvu, a takođe pojačaju zabrinutost u Vašingtonu da će možda morati da se pozabavi materijalnim ojačao Sjevernu Koreju,” kaže John Nilsson-Wright, šef programa za Japan i Koreju u Centru za geopolitiku Univerziteta Cambridge.

Putin će posjetiti Sjevernu Koreju prvi put u 24 godine. Posjeta bi trebala trajati dva dana, danas i sutra. Ruska agencija TASS izvijestila je pak da je ruski predsjednik istakao da će saradnja dviju zemalja biti još bliskija, što će ojačati njihov suverenitet i ujediniti ih u otporu "pritiscima sa Zapada".

Putin je u članku, kako navodi TASS, istakao da je Sjeverna Koreja bila i ostaje "pouzdan partner" koji razmišlja na "sličan način" kao i Rusija.

Ne propustite