Evo zašto je UEFA pokrenula postupak protiv Srbije: POZNATI DETALJI

Fudbal
Evo zašto je UEFA pokrenula postupak protiv Srbije: POZNATI DETALJI

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je danas disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog ponašanja navijača na utakmici protiv Engleske u prvom kolu Evropskog prvenstva u Njemačkoj, prenosi Telegraf.rs.

Naime, prema pisanju medija u Engleskoj, UEFA je pokrenula istragu protiv Orlova nakon što su prijavljeni majmunski krici upućeni engleskim igračima. Glavno tijelo evropskog fudbala imenovalo je inspektora koji će sprovesti disciplinski postupak povodom navodnog diskriminatornog ponašanja, koje je prijavio svjedok na tribinama tokom prvog poluvremena utakmice u Gelzenkirhenu u subotu uveč

Pored istrage, UEFA je optužila Fudbalski savez Srbije za dva prekršaja: bacanje predmeta i prenošenje provokativne poruke neprikladne za sportski događaj. Posljednja optužba odnosi se na prikazivanje zastave povezane sa paravojnim pokretom koji je bio uključen u etničko čišćenje tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Portparol UEFA-e izjavio je: "Nadalje, inspektor za etiku i disciplinu UEFA-e sprovesti će disciplinsku istragu povodom navodnog diskriminatornog ponašanja."

Incident se dogodio pred oko 50.000 gledalaca, među kojima je bilo oko 8.000 srpskih navijača. Zvaničnici UEFA-e su prije utakmice razgovarali sa engleskim timom i kapitenom Harijem Kejnom, podsjećajući ih na protokol u tri koraka za rešavanje rasističkog ponašanja. Ovaj protokol je naglašen tokom tehničkih brifinga pre turnira širom Evrope.

Daily Mail navodi, i to, navode i to da Srbija ima dugu istoriju problematičnih incidenata u međunarodnom fudbalu.

- Tokom prošlog Svjetskog prvenstva u Kataru, srpski navijači su prikazivali fašističke slogane i upućivali rasističke povike prema etničkim Albancima tokom utakmice protiv Švajcarske. Godine 2019, Srbiji je naloženo da igra utakmicu bez prisustva publike nakon sličnog ponašanja tokom poraza od 4-2 protiv Portugala u Beogradu. Dvije godine ranije, brazilski vezista Partizana, Everton Luiz, zaplakao je zbog majmunskih povika i drugih uvreda navijača rivalskog kluba FK Rad - piše

Dok UEFA nastavlja istragu, dodatne informacije će biti dostupne javnosti. Ovaj stalni problem naglašava potrebu za kontinuiranom budnošću i strogim mjerama u borbi protiv rasizma u fudbalu.

Ne propustite