STUDIJA POKAZALA: Pripazite, ova boja odjeće magnet je za krpelje

Porodica i zdravlje
STUDIJA POKAZALA: Pripazite, ova boja odjeće magnet je za krpelje

Krpelji su strpljivi i, čini se, lukavi mali paučnjaci od kojih ne strepe samo planinari, nego svi oni koji su odlučili dan provesti u prirodi.

Iako je nošenje odjeće dugih rukava i korištenje repelenta moguća preventivna zaštita od krpelja, moguće je da boja vaše odjeće također utječe na njegovu želju da vas prati. A ako se na to i odluči, učinit će to na vrlo specifičan način, piše Radio Sarajevo.

"Suprotno uvriježenom mišljenju, oni ne padaju s drveća", rekla je za CNN entomologinja i edukatorica Kait Chapman sa Univerziteta Nebraska-Lincoln i dodala kako krpelji jednostavno sjede na rubu visoke vlati trave s ispruženom prednjom nogom, čekajući da se "zakače" za novog domaćina koji će tuda proći i okrznuti travku, prenosi Islands.

A koje boje povećavaju vjerojatnost da ćete dobiti krpelja? Iako su istraživanja slaba o tome kako boja utječe na njihov interes za ljude, postoje studije koje sugeriraju da nošenje bijele ili svijetle odjeće dovodi do većeg broja krpelja.

Tako je mala studija (10 osoba) iz Scandinavian Journal of Infectious Diseases pokazala je da krpelji doista preferiraju svijetle boje.

Ne propustite