Budite se zapušenog nosa, a nije prehlada niti alergija? EVO ŠTA JE PROBLEM

Porodica i zdravlje
Budite se zapušenog nosa, a nije prehlada niti alergija? EVO ŠTA JE PROBLEM

Često vam se dešava da se probudite sa začepljenim nosom, a niti ste prehlađeni, niti patite od alergija, sobu prije spavanja uvijek dobro provjetrite i vazduh u njoj nije suh?

Pitate se šta se događa i kako da se riješite ovakvih situacija, piše Krstarica.

Uzrok može biti hrana! Naime, ako ste kasno uzeli obilan obrok, začinjena jela ili samo malo kiselog voća – to može uticati na vaše disanje.

Krivac je često gastroezofagealna refluksna bolest (GERB ili GORD), odnosno kiselina koja, dok ležite, putuje tamo gdje ne treba – prema vašem nosu i sinusima.

Ovo oboljenje, kojem su najviše podložni pušači, gojazne osobe, trudnice i oni koji uzimaju određene lijekove, može vrlo lako da izazove post-nazalnu sekreciju, a to je kada se sluz iz vašeg nosa sliva niz grlo. Uz začepljeni nos, javlja se i hronični kašalj kao i osećaj zategnutosti u gornjim disajnim organima.

Osim spomenutih simptoma, vremenom možete osetiti i znakove poput bola prilikom gutanja, pojačanog lučenja pljuvačke, gubitka težine, neprijatnog zadaha, suhoće u ustima i bolova u grudima.

Zato, da biste se riješili začepljenog nosa ujutro, posavjetujte se sa ljekarom i provjerite da nije riječ upravo o refluksu, te pristupite liječenju.

Za početak, kako bi izbjegli problem koji utiče na milione ljudi širom svijeta, vrlo je važno da slijedite jednostavna pravila – nemojte jesti pred odlazak na spavanje, izbegavajte kiseline, začine i masnu hranu, kao i alkohol.

Ne propustite