ON JE JUČER PRIJETIO "SUDBINOM TURAKA": Marko Kovačević saslušan u policiji

Aktuelno
ON JE JUČER PRIJETIO "SUDBINOM TURAKA": Marko Kovačević saslušan u policiji

Nisam želio nikoga da povrijedim ni da uvrijedim, samo sam ukazao da u nekim stvarima moramo slijediti duh naših predaka i naravno uvijek biti pomiriteljski nastrojeni prema svima u Crnoj Gori jer je to osnova, samo u nekoj krajnjoj nuždi onda kada više nemamo kud, kao što je to bilo u slučaju napada na crkvu koji smo imali 2020. godine, da tada treba biti spreman na odbranu, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević predstavnicima medija nakon davanja izjave u nikšićikoj policiji povodom skandalozne poruke koju je poslao juče tokom obilježavanja 166 godina od bitke na Grahovcu. 

On je tada, pored ostalog, zaprijetio da će "sa svima koji im ne budu braća - u budućnosti postupati kao sa Turcima".

"Ostao sam pri onome što sam i sinoć izjavio, niti sam koga vrijeđao niti sam kome prijetio. Sve ostale su konstrukcije koje oni koji ih prave imaju svoje ciljeve zbog čega sve to rade. Nadam se da će državni organi postupiti kako treba i kako je pravedno i da će se sve ovo vrlo brzo razriješiti i da će fokus javnosti biti na onim stvarima na kojima treba da bude", rekao je Kovačević.

On navodi da su obilježavali bitku na Grahovcu, 166 godina, te naveo da je to "tradicionalna proslava, takva je bila tematika, neko je to istrgao iz konteksta".

"Neka građani sami procijene da li su to dupli aršini, po ko zna koji put praktično dajem izjavu sličnim povodima i tumačim što sam rekao, očigledno da neki drugi ne moraju toliko da tumače čak i kada mnogo eksplicitnije neke stvari navedu, kao u slučaju Đukanovića i Živkovića", naveo je Kovačević.

Na pitanje na koga je mislio da će "sa svima koji im ne budu braća - u budućnosti postupati kao sa Turcima" odgovoio je da ako se zna istorija na prostorima Crne Gore, zna se u kom se kontekstu bitka na Grahvocu dešavala.

"Ja Turke nisam pominjao u kontekstu današnjih odnosa sa tim narodom i državom koji su na jednom zaista dobrom nivou, pominjao sam to kao jedan izraz koji predstavlja neke viševjekovne osvajače ovog prostora protiv kojih su se naši preci borili za slobodu. Svako onaj ko bi eventualno nekada, ne želeći da ima sa nama dobre odnose, postupio prema nama onako kako su postupali oni koji su jarmili naš narod toliko vremena u tom nekom prošlom periodu kada je bilo vrijeme bitke na Grahovcu, mi ćemo biti spremni da se od svega toga odbranimo, a ne da mi bilo koga  napadnemo, jer su svi ti ratovi koje smo tada imali bili odbrambeni ratovi i ratovi za slobodu", kazao je Kovačević.

Ne iznenađuje ga, kako dodaje, da neko intenzivno radi na tome da sve ono što mi rade "istrgne iz konteksta" i da sve što kažu stavi u neki kontekst koji bi izazivao ovakve reakcije.

"Mi smo opredijeljeni da u Crnoj Gori vlada mir, da svi građani budu jedni drugima najbliži, želimo da sve ono što je istorija i tradicija ovog prostora baštinimo, da čuvamo uspomene na te događaje, i da naši preci budu svijetli primjer kako treba u određenim situacijama da se postavimo, to nikako ne znači da treba nekog da napadnemo, da uvijek čekamo svakog otvorenog srca i pitamo jesmo li braća i možemo li onako kako treba i mirno, ako neko ne želi tako nemamo ništa protiv, ali dok god nas ne ugrožava", poručio je Kovačević.

Više državno tužilaštvo danas je zbog izjave Kovačevića predmet.

"Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom govora predsjednika Opštine Nikšić, M.K., i od strane tužilaštva dat je nalog Upravi policije da od istog prikupi potrebna obavještenja", saopštila je Pobjedi ranije rukovoditeljka podgoričkog VDT-a Lepa Medenica.

Dodala je da će se po potrebi preduzeti i druge mjere i radnje.

"Te nakon dostavljanja svih prikupljenih dokaza i podataka, izvršiće se svestrana analiza istih, u cilju ocjene da li se u konkretnom govoru stiču elementi bića krivičnog djela iz nadležnosti ovog tužilaštva, nakon čega će biti donijeta odluka u predmetu", navela je Medenica.

Kovačević je zastrašujuću poruku poslao tokomobilježavanja 166 godina od bitke na Grahovcu. Pored njega su bili ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Uslijedile su najoštrije osude političke i društvene javnosti, nakon kojih je Kovačević, umjesto izvinjenja, jučer pokušao da se opravda tvrdnjama da je govorio o pomirenju, te da su „mračni centri moći potrošili nekoliko dana da iskonstruišu priču i da započnu medijsku hajku“. Kazao je da nije pominjao Crnogorce, niti bilo koji drugi narod u Crnoj Gori.

Ne propustite