Institut za istraživanje rata: Rusija iskorištava odnose sa RS-om za destabilizaciju Balkana

Svijet
Institut za istraživanje rata: Rusija iskorištava odnose sa RS-om za destabilizaciju Balkana

Kremlj i njegovi zastupnici nastavljaju napore da iskoriste odnose Rusije sa bh. entitetom Republikom Srpskom za destabilizaciju Balkana, navodi Institut za istraživanje rata (ISW), a kao primjer se navode aktivnosti ruskog ratnog blogera Mihaila Zvinčuka, koji je nedavno gostovao u programu RTRS-a.

Kako piše ISW, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je na otvaranju ruske ambasade u Banjoj Luci 11. juna da su veze između Rusije i Republike Srpske na vrhuncu, te da će rusko Ministarstvo vanjskih poslova dati prioritet izgradnji vjerskih i kulturnih institucija u Banjaluci koje su ključne za jačanje “bratskih veza” između naroda Rusije i Republike Srpske.

ISW također navodi da je istaknuti ruski ratni bloger u intervjuu za jednu televiziju u RS-u naveo da će Rusija podržati nezavisnost Republike Srpske i da otvaranje ruske ambasade u Banja Luci pokazuje prijateljstvo i saradnju između Rusije i Republike Srpske. On je tvrdio da bi Rusija mogla otvoriti ruski kulturni centar, “Ruski dom” u Republici Srpskoj.

Ističe se da su Moldavski i ukrajinski zvaničnici ranije upozoravali da ruski zvaničnici koriste ovakve centre za promociju ruske propagande i obavljanje “subverzivnog rada” u inostranstvu.

Radi se o izjavama ruskog analitičara Mihaila Zvinčuka, koji vodi jedan od najpopularnijih Telegram kanala “Rybar”.

Na ovom kanalu je u aprilu najavljeno da je otvorena “škola medija” na Balkanu i da je njihov tim proveo sedmicu dana u Srbiji i Republici Srpskoj držeći predavanja o tome kako se upravlja Telegram kanalima i bori se protiv “dezinformacija”.

ISW dalje navodi da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio 7. juna da entitet namjerava održati referendum o nezavisnosti od Bosne i Hercegovine neutvrđenog datuma.

“Kremlj je ranije koristio svoj odnos sa Republikom Srpskom kako bi dalje uticao na Balkan, posijao podjele na Zapadu i potkopao Dejtonski sporazum kako bi bacio Balkan u nemir”, navodi ISW.

Ne propustite