Biden u bajramskoj čestitki pozvao na primirje u Gazi

Svijet
Biden u bajramskoj čestitki pozvao na primirje u Gazi

Izrael je u ponedjeljak nastavio s napadima na Gazu i svjedoci su javili o eksplozijama na jugu opkoljene teritorije, ali su se borbe uglavnom umanjile, dok muslimani obilježavaju Kurban-bajram.

U prazničnoj poruci u nedjelju navečer, američki predsjednik Joe Biden pozvao je na provedbu plana o prekidu vatre koji je iznio prošlog mjeseca, navodeći da je to "najbolji način da se prekine nasilje u Gazi" i da se "pomogne civilima koji pate od užasa rata između Hamas i Izraela".

Čini se da se održava dnevna "pauza" radi isporuke pomoći koju je za vikend objavila izraelska vojska oko južne rute Gaze, dok je drugdje na palestinskoj teritoriji dopisnik AFP-a javio da su se napadi i granatiranje smanjili.

U gradu Gazi, medicinari u bolnici Al-Ahli saopćili su da je najmanje pet osoba ubijeno u dva odvojena zračna napada, a svjedoci su javili o granatiranju tenkova u južnom kvartu Zeitun.

Najmanje jedan udar pogodio je izbjeglički kamp Bureij u središnjem pojasu Gaze, saopćili su mještani.

Palestinski zvaničnici u gradu Rafahu na krajnjem jugu javili su o tenkovskom granatiranju u ponedjeljak ujutru, prije početka dnevne "lokalne, taktičke pauze vojnih aktivnosti" koju je najavila vojska.

Portparol vojske izjavio je za AFP da je pauza na snazi ​​u ponedjeljak, a vojska je u saopćenju navela da trupe još djeluju u Rafahu i centralnoj Gazi.

Svjedoci su za AFP kazali da su u ponedjeljak ujutro mogli čuti eksplozije u centru Rafaha i na zapadu.

Ne propustite