Najnoviji detalji nestanka Ane Knežević: Sumnja se da je David Anino tijelo u koferu donio u Srbiju

Crna hronika
Najnoviji detalji nestanka Ane Knežević: Sumnja se da je David Anino tijelo u koferu donio u Srbiju

Agenti čuvene Grupe 12 španske nacionalne policije iz Madrida, specijalizovane za potrage za nestalim licima, od srijede se nalaze u Srbiji, tačnije u Beogradu, gdje sa svojim srpskim kolegama nastavljaju potragu za tijelom Ane Knežević, ali i vrše rekonstrukciju svakog koraka njenog supruga Davida Kneževića koji je u Americi optužen, za sada, “samo” za njenu otmicu koja se dogodila početkom februara u Madridu.

Pored agenata Grupe 12 u Srbiju su doputovali i predstavnici Generalnog komesarijata sudske policije, a glavni cilj je da se utvrdi šta je radio David Knežević poslije šestodnevnog putovanja kolima od Beograda do Madrida i nazad, i to upravo u vrijeme kada je njegova supruga, rođena Kolumbijka sa američkim pasošem, misteriozno nestala u španskoj prijestolnici.

Sumnjaju da je tijelo donio u Srbiju

Kako prenose španski mediji, agenti Grupe 12 žele da utvrde da li je postojala mogućnost da se Knežević u Srbiju vratio sa velikim koferom u kojem se sumnja da je smjestio tijelo svoje supruge (visoka samo 150 cm i teška oko 45 kg), mada je jasno da bi to bio veoma riskantan potez zbog prelaska više graničnih prijelaza od Španije do Srbije.

Podsjetimo, španska policija i FBI, koji je takođe uključen u istragu, utvrdili su da je David Knežević iznajmljenim automobilom “pežo 308” krenuo put Madrida 30. januara ove godine, da se u Beograd vratio 5. februara, prešavši 2.592 kilometra koliko ima između srpske i španske prijestolnice u jednom smjeru. I da je automobil rentakar agenciji vratio deset dana kasnije.

Vlasnik agencije obavijestio je policiju da je, kada je Knežević vratio vozilo, otkriveno da su stakla bila zatamnjena, da su okviri registarskih tablica promijenjeni i da su dvije naljepnice uklonjene s vozila.

Pregledaju se i kamere po Beogradu

Španska i srpska policija rade na rekonstrukciji kompletnog njegovog kretanja u tom periodu po Srbiji, od ulaska na graničnom prijelazu Batrovci. Kako saznaje Blic, pregledaju se snimci sa svih saobraćajnih kamera na auto-putevima, ali posebno u Beogradu, kao i mjesta koja je inače volio da posjećuje.

O saradnji sa Nacionalnom policijom Španije i američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) u slučaju američke državljanke Ane Knežević, za “Blic” je govorio i glavni javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

„Postupamo po zamolnicama Vlade SAD i Kraljevine Španije koje vode istrage o ubistvu Ane Knežević, protiv njenog supruga Davida Kneževića. Američki FBI Kneževića sumnjiči za krivična djela ubistvo državljanina SAD u inostranstvu i otmica, a španski istražni organi za krivično djelo ubistvo. VJT u Beogradu zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, sa kolegama iz Španije i SAD prikuplja neophodne dokaze protiv osumnjičenog, koji bi mogli da rasvijetle slučaj Ane Knežević“, rekao je Stefanović.

Saslušani i roditelji osumnjičenog

Mnoge stvari su ekspresno odrađene.

U Beogradu su do sada već obavljeni pretresi prostorija, ispitano je više svjedoka, među kojima su i roditelji osumnjičenog, zatim lica iz rentakar agencije iz koje je Knežević iznajmio automobil kojim se, kako se sumnja, odvezao do Španije. Takođe su prikupljeni dokazi o njegovom kretanju i telefonskim komunikacijama, koji će biti proslijeđeni kolegama iz inostranstva.

Ovo je nastavak potrage koju su prethodnih nedjelja španska policija i FBI obavljali pre svega na auto-putu R2, kojim se Knežević kretao u povratku iz Madrida ka Beogradu, jer su postojale naznake da se možda upravo na ovom dijelu oslobodio tijela. Međutim, intenzivna potraga je završena bez rezultata, pa je preseljena u Srbiju.

Kako je ranije otkriveno, iako je Srbin poslije nestanka Ane tvrdio da je sve vrijeme od dolaska iz Amerike bio u domovini, utvrđeno je da je on iznajmljenim automobilom ipak boravio u Španiji.

U Madridu spavao u automobilu

Na osnovu podataka iz istrage, policija ga je dan prije Aninog nestanka oko 21.00 čas uveče locirala blizu zgrade u kojoj je stanovala njegova još važeća supruga, iako su mjesecima bili razdvojeni u iščekivanju brakorazvodne parnice. Kako je objašnjeno, on je “obilazio i nadgledao zgradu kako bi vidio način da uđe neprimijećen u nju”.

Istraga je utvrdila da je David, kako bi prošao neprimijećen i kako ne bi ostavio tragove o svom boravku, odlučio da ne boravi u hotelu, apartmanu ili hostelu, već je prema izvorima iz policije – prespavao u automobilu.

Sutradan je, kako je prenijela španska televizija, snimljen kako kupuje motociklističku kacigu i sprej kojim je, kako se pretpostavlja, upravo on onesposobio kamere na ulazu u zgradu gdje je stanovala nesrećna Ana. Ove stvari je kupio u različitim radnjama, a već oko 18.30 časova je bio u blizini Anine zgrade.

“Ključan trenutak zločina dogodio se kada je David došao do zgrade. To je bilo 2. februara oko 22.15 časova, kada je Ana prestala da odgovara na poruke i telefonske pozive rodbine i prijatelja. Poslije ovoga policija je rekonstruisala njegovo putešestvije pomoću saobraćajnih kamera koje su snimile automobil sa njegovim registarskim tablicama”, objelodanili su španski novinari.

Uhapšen čim je sletio u Ameriku

Kako dodaju, David je ukrao tablice i stavio ih na automobil kako ne bi bio umiješan u otmicu i kako bi mogao bezbjedno da pobjegne iz Madrida ka Beogradu.

I dok traje istraga, David Knežević se nalazi u pritvoru pošto je uhapšen odmah po slijetanju na aerodrom u Majamiju. Za sada je osumnjičen samo za kidnapovanje svoje supruge, ali nije isključeno da optužnica bude uskoro prekvalifikovana i u ubistvo.

Sud je u dva navrata odbio jemstvo za uslovno puštanje na slobodu Davida Kneževića jer, po ocijeni sudije, njegovo bogatstvo i veze koje ima u inostranstvu mogu da osiguraju lak bijeg od pravosudnih organa.

Federalni sudija Edvin G. Tores istakao je da je donošenje odluke o podizanju optužnice bilo veoma teško, ali da se zasniva na posrednim dokazima, iako telo nestale žene nije pronađeno, prenijeli su američki mediji.

Za krivično djelo koje mu se stavlja na teret zaprijećena je kazna i do doživotnog zatvora.

Imovina procijenjena na 15 miliona dolara

Ana i David Knežević su bili više nego uspješni poslovni ljudi čije su firma i nekretnine procijenjene na oko 15 miliona dolara, a koje je Beograđanin pokušao posljednjih mjeseci, kako su prenosili mediji, da rasproda.

Njih dvoje od kraja prošle godine nisu živjeli zajedno pošto se Ana preselila u Madrid, a brakorazvodna parnica je bila u toku. David se, međutim, kako su prenijeli svjetski mediji, nije slagao sa prijedlogom da imovina bude podijeljena po principu 50-50 posto.

Ne propustite